No wiesz! Niewiele można doradzić komuś jeśli się nie zna szczegółów jego pracy (hobby?)! Ja prawie całe życie spędziłem na lutowaniu i czasami nadal to robię i nie widziałem potrzeby stosowania stacji. Może gdybym wykonywał jakieś demontaże hurtowe elementów z urządzeń elektronicznych lub prawie taśmową produkcję jakiejś elektroniki? Może nowoczesne i bardzo miniaturowe druki do tego zmuszają?
Niech się wypowiedzą inni!
Wiesz ja sporo lutuje wyrwanych gniazd w telefonach komorkowych, gdzie odstep miedzy nozkami jest 0,5 mm, a przerwa miedzy nimi jeszcze mniejsza i robie to zwykla lutownica, z grotem. Oczywiscie ma regulowana temperature i cieniutki grot, ale nawet nie ma wyswietlacza temperatury.
I jakos nie chcialo mi sie kupowac na "hot air". Miedzy innymi dlatego, ze tutaj to taka w miare przyzwoita z kompresorem kosztuje ~ $1000. I sie nie oplaca. Jak robie powiedzmy 3 tygodniowo, za $30, to ponad dziesiec miesiecy by mi sie zwracala. A poki co, to calkiem dobrze idzie mi grotowka. Ale to jest ponad 30 lat doswiadczenia.
Jak bede w pracy, to wrzuce zdjecia...
PS. Kurde, moze powinienem sobie z Polski cos sprowadzic? Ale na Allegro to jakis czas temu nie moglem sie zarejestrowac, bo adresu w USA nie mogli potwierdzic.
Zmieniony przez - zbys w dniu 2007-07-01 20:11:23
moja stara lutownica juz sie troche psuje i czas zmienic i dlatego pomyslaem ze przy okzaji moge kupic stacje, zawsze sie przyda, pracowalem juz kiedys takim sprzetem i mysle ze to jest dobry zakup i przy okazji bym sie nauczyl lutowac, w moim zawodzie moze sie przydac
ja pamiętam jak mój tata do zlutowania gniazda w telefonie użył normalnej lutownicy z regulacją na 45 i 75W i mu sie to udało (wlutował taki drucik do gniazda a potem w płytke w telefonie)
Tylko, ze my tutaj mowimy o lutowaniu elementow SMD, o bardzo duzej gestosi mozek. Na zdjeciu powyzej jest gniasko komorki przed i po lutowaniu. Na gornym widac, ze cyna sie urwala i nozki wisza nad plytka.
A ta koncowka dlugopisu, to dla porownania. Jest to cienkopis "super fine", widac jaki dlugi jest stozek do kulki. Odleglosci pomiedzy srodkami nozek to okolo 0.75 mm. Czyli przerwa miedzy nozkami to 0.3 mm. I masz tak lutowac, zeby nie zlutowac razem.