Chcialbym sie dowiedziec jka mozna zrobic "cos" zeby sciagac stacje radiowe z satelity. czy potrzebny jest dodatkowy konwerter?
Obbieram juz stacje tv i radiowe ale na odtwarzaczu cyfrowym do tv.
Czy jest mozliwosc zrobienia rozlacznika sygnalu z kabla co idze do odbiornika cyfrowego i pociagniecie go do wiezy?
Mysle ze cos ktos zrozumial z tego co napisalem ;)
Fajnie, ale co to jest "odtwarzacz cyfrowy" u Ciebie ?
Żeby ktoś zrozumiał, warto pomęczyć się i precyzyjnie zadać pytanie.
Jeśli "odtwarzacz cyfrowy" to tuner-dekoder sat, to:
Potrzebujesz zmienić konwerter przy antenie sat na konwerter twin- z dwoma wyjściami. Do tego drugi kabel i drugi tuner sat. Jaki będzie ten tuner, takie stacje radiowe będziesz odbierał. Czyli najtańszy za kilkadziesiąt zł- kilkaset chyba stacji niekodowanych.
Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2010-01-06 12:45:50
mialo byc tuner satelitarny a dokladnie humax CI-8100PVR.
obecnie na antenie sa zamotnowane 2 konwertery. nie wiem czy to robi jakas roznice czy nie.
Albo inaczej.
Czy jest mozwilosc zalozenia jeszcze 1 konwertera i podlaczenie go odrazu do wiezy?
Konwertera wprost do wieży nie da się podłączyć!
Ja jeszcze nie rozumiem co chcesz osiągnąć? Możesz to jakoś opisać? Czy chcesz aby dźwięk był słyszany nie tylko w głośniku OTV lecz także i w głośnikach wieży? Jeśli tak to zobacz czy w tym dekoderze (tunerze sat.) są wyjścia audio "chinch"! są to kablami podłącz je z wieżą bo w wieży chyba masz wejśće "aux" z gniazdami "chinch"?
Nie pisz "od razu do wieży"... zawsze będzie potrzebny drugi, chociażby najtańszy tuner cyfrowy sat.
Co do pytania- konwerterów możesz dołożyć jeszcze kilka, lecz wtedy każdy następny będzie musiał być umieszczony obok tych dwóch już zamontowanych (które są zapewne ustawione na Astrę 19E i Hotbirda 13E) Zatem dodawane z boku konwertery będą odbierać sąsiednie satelity: Eurobirda, Eutelsata, Astrę 1A itp.
Jeśli będziesz chciał odbierać stacje radiowe z tego samego satelity, z którego Humax obecnie odbiera stacje TV, to jedynym wyjściem będzie konwerter twin, o czym pisałem.
A moze orientujecie sie czym mozna najlepiej odbierac stacje radiowe pomijajac juz antene satelitarna i konwerter twin ;)
To jest prowokacja? Nie odpowiedziałeś na żadne wyjaśniające pytanie! Stacje radiowe najlepiej odbierać RADIEM!
Mozna odbierac oczywiscie na widelcu czy kawalku druta ale to znajdziemy mzoe kilka mocnych sygnalow jak radio zet ,rmf itd.
Co do ostatniego pytania to znalalem na intenecie kilka takich anten takich jak
Antena radiowa X-elementowa
Antena radiowa dookólna
Antena pokojowa
Antena radiowa dookólna
Antena radiowa UKF
Widze ze zbysiu13 zrozumial mnie ze chodzi mi o neizallezny od humaxa odbior stacji radiowych.
Co do panskich pytan:
"Czy chcesz aby dźwięk był słyszany nie tylko w głośniku OTV lecz także i w głośnikach wieży?"
-Chce tylko ze byl dzwiek slyszalny w odbiorniku radiowym zwany dalej wieżą
'Jeśli tak to zobacz czy w tym dekoderze (tunerze sat.) są wyjścia audio "chinch"! są to kablami podłącz je z wieżą bo w wieży chyba masz wejśće "aux" z gniazdami "chinch"?"
No to jeszcze takie pytanie: Czy chcesz odbierać i słuchać na wieży stacje radiowe nadające z satelity czy stacje radiowe nadające z powierzchni ziemi...
(Bo jakoś dziwne dopadło mnie podejrzenie, że chcesz wykorzystać instalację sat z konwerterem do polepszenia sobie odbioru radiowych stacji naziemnych w wieży... )
Ja nie mam to muszę pytać!
Radio to przekazywanie wiadomości dźwiękowych (ale nie tylko) na odległość bezprzewodowo. Możliwe to jest dzięki falom elektromagnetycznym o określonej częstotliwości - dawniej podawano w długościach. To co słyszymy (dźwięki) to są drgania powietrza w zakresie od ok. 20Hz do 15 000Hz a nawet 20 000Hz. Te drgania powietrza w mikrofonie zamienia się na podobne drgania elektryczne. Te drgania elektryczne można przesyłać za pomocą przewodów i z powrotem zamieniać je na drgania akustyczne czyli drgania powietrza. Do tego służy słuchawka lub głośnik. Fale radiowe wykorzystywane w radiotechnice to częstotliwości od 100 000Hz do... na razie 40 000 000 000Hz. Częstotliwości zapisuje się bez tych zer tylko nazwy się zmienia - kHz - kiloherce, Mhz - megaherce, Ghz - gigaherce itd. Te dolne częstotliwości 100 kHz - 200 kHz to fale długie. Długość fali oblicza się dzieląc szybkość światła przez częstotliwość (a więc i szybkość rozchodzenia się fal radiowych) można przyjąć, że to jest 300 000 km a więc w metrach to będzie 300 000 000m. Tak więc policzone długości zawierają się - fale długie od 10km do 1 km, fale średnie 200m do 1km, krótkie od 200m do 10m (no może mniej) i tak dalej (poprzez UKF) i dalej aż do co jakiś czas, po opanowaniu nowej techniki, zakres przesuwa się w górę. Tak więc są fale kilometrowe, metrowe, centymetrowe, milimetrowe na razie tyle. Dlaczego tak szeroko się rozpisałem o tych częstotliwościach i długościach? Bo w zależności od długości fali MUSI BYĆ DOBRANA DŁUGOSC ANTENY! Zwykle jest to pół lub ćwiartka fali. Jak już wspomniałeś o tym widelcu to całkiem niezła antena z niego może być na zakresie 70 cm (ok. 340 MHZ) . Jest to zakres, na którym pracują (między innymi) popularne krótkofalówki zwane PMR-y (peemery). Jeszcze krótszych anten wymagają telefony komórkowe itp. Na fale długie trudno było by zbudować antenę (od 250m do 2,5km) więc wymyślono anteny ferrytowe. Taki czarny pręt z nawiniętą cewką (cewkami) , który w każdym radiu na ten zakres (od pewnego czasu budowanemu) jest w środku lub (czasem) na zewnątrz. Im antena jest krótsza tym jej skuteczność (zdolność do odbierania fal i zamianę ich na prąd elektryczny) jest mniejsza. Wymyślono więc anteny "Yagi-Wooda" (czytaj - jagi - łuda). Są to te dawniej bardzo popularne anteny telewizyjne przypominające nieco poziomo ułożone drabinki. Ich poprzeczne elementy mają rozmiar zbliżony do ćwiartki fali, skuteczność jednak rośnie wraz z zwiększaniem ilości tych elementów. Wymyślono jeszcze wiele innych anten aż w końcu fale radiowe doszły do tak małych wymiarów, że należało zbudować lustro wklęsłe (podobnie jak dla światła). Tak powstały anteny paraboliczne, które powszechnie są wykorzystywane w technice satelitarnej, radarach itp.
Wracając w końcu do tego radia satelitarnego, którego częstotliwości mieszczą się w zakresie ok. 10GHz do (prawie) 13GHz to niemożliwe jest przesyłanie tak wysokiej częstotliwości od anteny do odbiornika (z powodu bardzo dużych strat kablu dla tej częstotliwości) więc wymyślono, że część odbiornika zamontuje się przy czaszy skupiającej sygnał i obniży się częstotliwość jednocześnie wzmacniając sygnał. Ta część odbiornika nazywana jest konwerterem. Dopiero sygnał z konwertera jest przekazywany kablem, którym jednocześnie podawane jest napięcie zasilające do konwertera a także inne sygnały. Tuner satelitarny to dalsza część odbiornika, w którym możliwe jest takie przekształcenie sygnału, że powstaje sygnał użytkowy a więc wizja i fonia lub sama fonia. Pozwala on także na zmianę odbieranych częstotliwości i inne regulacje i przełączenia pozwalające na pełne wykorzystanie systemu.
Jak już sam wspomniałeś do odbioru radiowego potrzebna jest antena, często też kabel antenowy i odbiornik. Jeśli odbiornik jest niepełny (tzw. tuner) to potrzeba do tego wzmacniacza z głośnikami lub monitora TV wraz z głośnikami. Rolę monitora często pełni zwykły telewizor. Jeśli więc posiadasz jeden konwerter (pojedynczy) i jeden tuner to nie możesz na nim odbierać więcej niż jeden program w tym samym czasie. Do niezależnego odbioru dwóch programów radiowych potrzeba dwóch tunerów i Ew. dwóch konwerterów ale istnieją konwertery wielokrotne (2, 4, 8 krotne) do których podpinając odpowiednią ilość kabli i tunerów satelitarnych możemy na dołączonych do nich monitorach lub wzmacniaczach z głośnikami odbierać (niezależnie) kilka programów telewizyjnych lub radiowych.
Programy są nadawane nie tylko na różnych długościach (czętotliwościach) lecz takż różnych nadajników a więc kierunków. Anteny (zwłaszcze na wyższych częstotliwościach) są kierunkowe. oznacza to, że odbierają programy z nadajników, na które zostały skierowane. Może być więc tak, że nawet kilka stacji nadaje z tą samą częstotliwością lecz możemy spokojnie odbierać tylko tą, na którą skierowana jest antena bo inne, pracyjące na tej samej długości, nie zakłócają. Tak głównie dzieje się z odbiorem satelitarnym bo kierunkowość na tak wysokich częstotliwościach jest zdecydowanie większa. Każdy odbiornik jest przystosowany do odbioru pewnego zakresu częstotliwości oraz rodzaju modulacji (kodowania, systemu itp.). Nie ma nigdy tak, że zwykłym odbiornikiem radiofonicznym możemy odebrać radio nadające na wszystkich zakresach łącznie z satelitarnym. Radio analogowe naziemne przystosowane możću fal długich, średnich, krótkich i ultrakrótkich ale też nie wszystkich tylko wybranych pasm. Nie może więc odebrać zakresu radia amatorskiego, CB radia itp. Jeśli więc chcesz odbierać więcej rogramówto musisz mieć większą ilość anten, plątaninę kabli i mnóstwo, różnych odbiorników. Anteny też muszą mieć możliwość zmiany kieruinków "patrzenia".
Jest to tylko pobieżny opis tego problemu z uwagi na ograniczenia wynikające z internetu (Forum). Do poszerzenia wiedzy z tego tematu potrzeba lektury wielu książek i uwagi oraz skupienia przy ich czytaniu!
P.S.
Proszę się nie czepiać, że podział fal wyżej podany nie odpowiada Waszym wiadomościom ale to jest odwieczny spór różnych specjalistów, który nie wnosi nic do całej sprawy! Podobnie jak są zrobione i inne podziały na tej naszej planecie.
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2010-01-08 20:36:00
Co do pytan zbysia do szukajac jeszcze na intenecie wykaz programow radiowych nadawanych z satelity doszedlem do wniosku ze nie oplaca sie bawic w dodatkowe konwertery itd z powodu malej ilosci ciekawych programow
( [http://www.lyngsat.com/freeradio/Poland.html] )
No wie teraz zostaje tylko opcja z odbiorem stacji radiowych nadwanych naziemnie.
Mieszkam w bloku najblizsze nadajniki sa 4 i 10 km od mojego bloku.
znalalem wykaz dostpenych stacji radiowych w mojej okolicy
[nadaje.com/miasta/Rybnik,wykaz.html]
Antena byla by zainstalowana na scianie bloku betonowego po stronie poludniowo zachodniej. Najblizsze nadajniki sa w odleglosci okolo 10 km ode mnie.
Jaka najlepsza byla by antena dookolna czy kierunkowa?