Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2751 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Radio
stara elizabeth 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "stara elizabeth"   

maciorkus
 Wysłana - 14 kwiecień 2003 15:59        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam amplituner Elizabeth HI-FI i problem. Gdy wcisne ARCz to odbiornik po kilku minutach poprawnago odbioru milknie t/j zapada cisza (niema szumu, niezależnie od stanu klawisza Wyciszenie). Gdy przełącze na inny kanał Ukf, radio niby działa, ale po czasie znowu cisza. Czasem "samo się naprawia". Czy może przyczyną być głowica? Jeśli nie to co? (zamontowana jest nowa, ale nie wiem nic o niej). I jeszcze jeden problem: po wciśnęciu Stereo dioda sie zapala, ale (na UKF) sygnał w lewym kanale jest dużo mniejszy niż w prawym (problemu nie ma na mono i na sygnale zewnętrznym). Czy przyczyną tego może być rozstrojenie obwodów przy dekoderze UL1601?
Dziękuje za każdą odpowiedź.

slimak
 Wysłana - 14 kwiecień 2003 21:18       [zgłoszenie naruszenia]

Cóz to wysłużone stare dobre radio. Jeżei chcesz je ratować to postaram Cie naprowadzić. Otórz po części masz rację iż stary 1601 może mieć coś z tym wspólnego ale... no właśnie. Mam Radmowa 5100 układ stereodekodera jest a właściwie był na 1601 zastosowałem swój własny dekoder bodajrze na 1642 czy coś (nie pamiętam) stereo co popwawiło roszczepienie kanałów o 70%(HI FI) 1601 to stary dekoder stereo i nie powinien mieć nic wspólnego z zanikiem sygnału ! Szkopół tkwi w p.cz troche podpatrzyłem schemat Nie sądzę aby głowica miała coś wspólnego z tego co piszesz jest nowa. Natomiast trzeba sobie zdać sprawę iż szerokość kanału i odstępów międzykanałowych jest mniejsza niż na OIRT i w związku z tym zachwianie częstotliwości może doprowadzić do bezskutecznej próby podstrajania ARCZ. Jeżeli wyciszanie zostało wyłączone czyli nie ma ARCZ ani ARW !!! to pozostaje tylko jedno uszkodzony któryś z obwodów p.cz a podejrzenie pada na kondensatory. Sa przecież wiekowe i powinny odejść na zasłużony odpoczynek. Jest to najtrudniejsza usterka urządzenia i bardzo pracochłonna. Niestety jeżeli ktoś czuje sentyment musi "przeorać" wszystkie pojemności w torze p.cz i torach ARCZ i ARW. Jednak czasem warto sie poświęcić. Mój radmor ma ze 20 lat i chodzi lepiej niż niejedna wierza w życiu nie zamienię go na nic innego choć narządy wewnętrzne ma zmienione na świerze. Powodzenia !!!

Ślimak

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

stara elizabeth

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL