Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 3934 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
telewizor SANYO nie wlacza sie 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "telewizor SANYO nie wlacza sie"   

Przemo2222
 Wysłana - 7 wrzesień 2004 12:52        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam problem z telewizorem SANYO modelu nie znam (stary).
Kontrolka stand by swieci i nie idzie go wloczyc. Poprawilem luty i po probie wlaczenia kineskop sie nie wlacza a w glosniku slychc szum po okolo 2sek. cisza (wylocza sie). Co to moze byc???

jestem laikiem co do elektroniki choc bardzo mnie to interesuje moze sie czegos naucze od was za jakakolwiek pomoc DZIEK

Preskaler
 Wysłana - 9 wrzesień 2004 22:54      [zgłoszenie naruszenia]

Może być wiele przyczyn, to zależy od pomiarów. Zwykle mierzy się napięcia w zasilaczu lecz nie znając typu i nie posiadając jego schematu, trudno jest coś poradzić. Jeśli słychać "próbkowanie" takie ciche pykanie (po włączeniu) lub popiskiwanie, to może być uszkodzenie w części odchylania poziomego (n.p.).

Preskaler

Specjalista -

Przemo2222
 Wysłana - 10 wrzesień 2004 01:13      [zgłoszenie naruszenia]

jo mistrzu dzieki za odpowiedz, dokladnie to chodzilo mi o to czy czasami kineskop nie jest czasniety, bo jesli to kineskop to ewentualnie mogl bym ten telewizor przez okno wykopac grzecznie mowiac. Czyli krotko mowiac bez schematu gowno zrobie ??

jestem laikiem co do elektroniki choc bardzo mnie to interesuje moze sie czegos naucze od was za jakakolwiek pomoc DZIEK

Przemo2222
 Wysłana - 10 wrzesień 2004 01:40      [zgłoszenie naruszenia]

Jesli chodzi o "próbkowanie" takie ciche pykanie , to jest cos takiego po odlaczeniu z kataktu tak jak gdyby cos z kineskopu ?? Raz mialem stycznosc z telewizorem, poziome nitki na ekranie w serwisi podpowiedzieli mi ze to wyschniete kadensatory lub jakis scalak lecz to byl inny telewizor ktorego nie udalo mi sie naprawic. jezeli to mozliwe prosze o konkretne podopowiedzi gdziei robic pomiary i w jaki sposob. mam miernik wiem co to kondesator, rezystor, tranzystor itp. i znam ich zastosowanie z ksazek (zero praktyki) za jakie kolwik podpowiedzi dzieki za***iscie mnie to wciaga...

Preskaler
 Wysłana - 10 wrzesień 2004 10:16      [zgłoszenie naruszenia]

Współczesne odbiotniki TV mają zwykle tzw. przetwornicę. Jest to urządzenie, które prąd zmienny z sieci (doprowadzony przez wyłącznik i bezpiecznik) najpierw prostyje (dioda) a póżniej filtruje (elektrolit). Powstaje w ten sposób napięcie stałe (ok. 330V) (z możliwością wystąpienia fazy na masie lokalnej, w zależności od tego jak włożymy do kontaktu wtyczkę sieciową). Ta część TV jest zwykle bardzo dokładnie zaizolowana)aby przypadkowo nie dotknąć tej fazy). Kolejny stopień to jest dużej mocy tranzystor (tranzystory) lub układ scalony, który z częstotliwością akustyczną (zwykle kilka kHz) przełącza nam to napięcie przez transformator. W celu zmniejszenia gabarytów tego transformatora jest on wykonany z ferrytu (i dlatego, że jest to właśnie taka podniesiona częstotliwość). Na wyjściu tego transformatora z poszczególnych jego odczepów, pobierane są odpowiednie napięcia, prostowane i filtrowane. Elektrolity są małe bo przy tej częstotliwości nie potrzeba większych. Ta przetwornica (zwykle) jest też kluczowana (otwierana) przez napięcie z transformatora WN (odchylania linii) w tym celu żeby w wypadku uszkodzenia w tym stopniu (wysokie napięcie) nie spowodować pożaru i wyłączyć przetwornicę. To właqśnie tutaj może mieć miejsce takie próbkowanie bo przetwornica kilka razy usiłuje się włączyć lecz nie dostając napięcia kluczującego wyłącza sie i TV jest "martwy". W Twoim TV może być uszkodzenie w samej przetwornicy bo nie słychać próbkowania (zaraz po włączeniu TV i przez kilka sekund). Przyczyną może być ten pierwszy elektrolit (1000uF/400V ?) lub któryś inny w przetwornicy? Może też być uszkodzony tranzystor mocy (układ scalony). Trzeba zacząć szukać po stwierdzeniu czy przetwornica staruje czy nie? Zasilacz powinien dawać kilka napięć o przykładowych wartościach +12V (czasem -12V i +5V) +15V, +30V i +140V. Zobacz też czy nie jest coś tak spalone, że widać jakieś okopcenia? To tyle co mogłem wymyślić bez schematu.

Preskaler

Specjalista -

Piloot
 Wysłana - 12 wrzesień 2004 23:40       [zgłoszenie naruszenia]

Wymien wrzystkie elektrolity po stronie wtórnej przetwornicy,te przy transformatorze.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

telewizor SANYO nie wlacza sie

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL