Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1620 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Cyfrówka
termometr + regulacja 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "termometr + regulacja"   

Xabre
 Wysłana - 6 grudzień 2003 14:32        | zgłoś naruszenie regulaminu

no wiec tak chcialbym sobie zrobic taki ukladzik co by : wskazywal aktualna temperature cieczy za pomoca np wyswietlacza LED i do tego byla mozliwosc ustawienia odpowiedniego zasilania dla jakiegos wentylatora ktory krecil by sie np szybciej lub wolniej w zaleznosci od temperatury cieczy np jesli temperatura ciczy jest na poziomie 20C to wentyle sie nie kreca jesli ciecz ma temp 25C to zaczynaja sie wolno krecic a jesli ciecz ma 30C to kreca sie na max i tak az ciecz osiagnie nizsza temp (temperatury przykladowe podalem) ewentualnie jesli ktos mialby chociaz jakies wskazowki dla mnie co i jak to robic z wykozystaniem jakich ukladow to jesli ktos mnie ukierunkowuje to ja z checia sam bym zaprojektowal taki uklad (czas nie gra roli poprostu jest mi to potrzebne a ja lubie sie bawic takimi rzeczami:) )

E.T.
 Wysłana - 14 grudzień 2003 12:16      [zgłoszenie naruszenia]

Jeżeli chodzi Ci o ustawienie stałęm temperatury wody w jakimś zbiorniku to nie lepiej będzie zakupić termostat który przykłądowo jak ustalimy 20 C to jeżeli będzie 18 C to grzałka się włączy a jeżeli przekroczy określoną wartośćto się wyłączy i tak w kółko . Bedzie to tańsze i mnie roboty i pewne że działą a jakiś wiatraczek nie jestem pewien czy Ci utrzyma stałą temperature.

Preskaler
 Wysłana - 6 styczeń 2004 13:08       [zgłoszenie naruszenia]

Cześć!
Z tym chłodzeniem powietrznym to nie jest tak prosto. Przyjmijmy, że temperatura powietrza osiągnęła 40 st.C /co nie jest czymś wyjątkowym w lecie w blokach/ to nie możemy wtedy chłodzić poniżej tej granicy. Możemy tylko pod jednym warunkiem, że ciecz chłodzona paryje i wtedy trochę pobiera ciepła, obniżając nieco temperaturę. W 21 wieku można taklie chłodzenie zmajstrować w sposób dużo łatwiejszy. Istnieją tzw. ogniwa Peltiera, które na skutek przepływu przez nie prądu elektrycznego z jednej strony się grzeją a z drugiej zchładzają. Wystarczy wtedy przycisnąć takie ogniwo do zbiornika z cieczą a do drugiej strony przykręcić radiator i podłączyć do prądu. Oczywiście wtedy ten radiator można chłodzić powietrzem
a chłodzona ciecz może mieć stabilizowaną temperaturę dużo niższą od temp. powietrza. Nie chcę Cię zniechęcać do budowy urządzenia chłodzącego za pomocą wentylatora, jednak musisz sobie zdawać sprawę z mizernych skutków takiego działania. Skuteczność takiego chłodzenia można podnieść przez odparowywanie cieczy, jednak skuteczność tej metody zależy od łatwości jej odparowywania i powierzchni, z której jest odparowywana.
Pozdrawiam!

Preskaler

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

termometr + regulacja

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL