| Autor |
"tonsil przerubka ??" |
|
|
Ronnie187
|
|
Wysłana - 2 wrzesień 2004 17:24 | zgłoś naruszenie regulaminu
mam pytanie czy da sie tonsila gdn 30/60/1 przerobic na mocniejszego ???
| |
|
 |
|
|
|
pawciu1234
|
|
cos slyszalem o jakims dodawaniu masy ale co i gdzie to nie powiem . |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
W zasadzie najbardziej wrażliwym na uszkodzenia elementem jest cewk głośnika. Z tego też względu od niej głównie (chociaż nie tylko) zależy maksymalna moc. żeby zwiększyć moc głośnika, cewka powinna być nawinięta grubszym drutem (zmniejszy się wtedy jej impedancja bo ilość zwojów powinna być taka sama) i drut ten będzie zajmował więcej miejsca (albo cewka będzie dłuższa albo grubsza) w zależności od tego czy jest na tyle szeroka szczelina lub głęboka, wybieramy wersję. Oczywiście mocowanie cewki też musi być wzmocnione (zalana musi być np. żywicą epox.). Jeśli natomiast jest wersja z wydłużeniem cewki, to trzeba przerobić przynajmniej górny amortyzator (aby mógł pozwalać membranie na zwiększoną amplitudę). Podsumowując - jest to możliwe ale zdecydowanie wymaga dużo pracy i doświadczenia.
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2004-09-02 19:03:11
|
|
|
Ronnie187
|
|
dzieki za dluga wypowiedz i pozdrawiam |
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Dodanie masy do membramy spowoduje 'niższe zejście' głośnika, jednym słowem obniży rezonans, ale przy okazji SPL czyli spadną dB.
Znawca -
 |
|
|
|
Ronnie187
|
|
|
|
|
DjDamian
|
|
Obojętne np. plastelina, tylko w odpowiednim miejscu i w odpowiedniej ilości.
Znawca -
 |
|
|
|
pawciu1234
|
|
o no wlasnie ale ze db-elki spadaja to nie pomyslalem sog , w sumie to logika to jakby doktnac 10 rozstawionymi palcami membrane . Nie moge tobie dac soga ? 17 miales ?
Zmieniony przez - pawciu1234 w dniu 2004-09-03 02:25:17 |
 |
|
|
|
pawciu1234
|
|
Preskaler ale rownie dobrze mozna by nawinac drut no lepszej jakosci o mniejszej rezystancji a czy tak samo mozna nawinac mniej zwojow ? pamietajac o min rez. wzm.
Zmieniony przez - pawciu1234 w dniu 2004-09-03 02:34:40 |
 |
|
|
|
pawciu1234
|
|
a powiedzcie mi czym sie rozni gdn 30/80/2 od 30/80/4 ? |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
No w zasadzie można! Tylko z tablic wynika, że jedynymi metalami mającymi lepsze własności przewodzące, są srebro i złoto. Winszuję więc używania tak drogich materiałów (pewnie możnaby za to kupić kilka zwykłych głośników, które miałyby wypadkową moc większą od tego przerabianego). Są też sposoby uzyskiwania większej mocy z cewek miedzianych ale wtedy drut jest izolowany szkłem i w związku z tym, może się nadrzewać do wyższej temperatury. Jak zmniejszymy ilość zwojów to spadnie nam natychmiast dynamika i co z tej mocy elektrycznej, która nam się wydzieli w głośniku gdy spadnie nam dynamika? Niestety! Ja nie znam różnicy między tymi tonsilami (2 i 4). Może ktoś inny?
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2004-09-03 10:03:37
|