Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 331 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
tranzystor mocy 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "tranzystor mocy"   

dj66610
 Wysłana - 8 styczeń 2012 20:50        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam

ostatnio podłączając kolegi dysk by go sformatować, coś mi zaśmierdziało w skrzynce, jak się później okazało, problem wystąpił z kartą graficzną, gdyż nie przekazywała obrazu do monitora, po rozkręceniu karty na jednym tranzystorze mocy widać przepalenie, i tu jest moje pytanie, czy będzie dało jeszcze radę odratować tak uszkodzoną kartę ? uszkodzenie mogło wynikać z za słabego zasilacza ? wątpię gdyż jeden swój dysk odpiąłem by podłączyć w to miejsce kolegi. Znajomy co ma trochę pojęcia o tym powiedział że muszę mieć taki sam tranzystor o identycznych oznaczeniach i dodał też że reszta tranzystorów też może być uszkodzona pomimo że nie widać na nich żadnych uszkodzeń/przepaleń. Pytam tak wstępnie gdyż jutro mam zamiar iść się zapytać do serwisu komputerowego czy da się coś z tym zrobić. pozdrawiam.

coś w podobie tranzystor jak w linku od lewej strony

[[http://www.tme.eu/html/gfx/ramka_451.jpg]]

zbysiu13
 Wysłana - 9 styczeń 2012 07:11      [zgłoszenie naruszenia]

Zobaczymy, co powie serwis. Może dobre zdjęcie karty, z zaznaczeniem miejsca tego "tranzystora"?

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

dj66610
 Wysłana - 9 styczeń 2012 17:20      [zgłoszenie naruszenia]

Typ powiedział że nie opłaca się tej karty naprawiać gdyż nie ma zbyt dużej wartości a warta jest około 200zł, przyczyną spalenia mogło być za duże napięcie, ze smutkiem niestety ale ląduje do kosza ew. wystawię na allegro jako dawcę na części, temat można zamknąć

zbysiu13
 Wysłana - 10 styczeń 2012 21:34       [zgłoszenie naruszenia]

OK. Tylko jeszcze sprawdź sobie zasilacz, żeby nie przybyło więcej "dawców organów".

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

tranzystor mocy

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL