Witam
Mam wielki problem i jeśli ktokolwiek jest w stanie mi pomoc bardzo bym o to prosil
Rzecz w tym ze posiadam telefon TM-009 firma nieznana bo to jakis chińczyk (prawdopodobnie Desay) gdzie dzialaja dwie karty sim Znaczy sie widoczne sa dwa zasięgi przemiennosc kart mozliwa i zawsze po zmianie oba zasiegi pokazują zasięg z jednej karty Jest rownież funkcja "Dual sim unrechable forward" gdzie trzeba cos wpisać pod sim 1 jak i sim 2
Ok wpisuje nr telefonu bez lub z +48 wpisuje piny Usuwałem takze z kart piny zeby ich nie bylo i nic Wiecznie to samo Telefon zmienia sim za chwile robi to ponownie na karte poprzednia i na tym koniec
Jeżeli ktokolwiek jest mi w stanie pomoc co mozna tam wpisac byłbym niezmiernie wdzięczny
Ps.Instrukcję posiadam w j.angielskim ale niestety nie pod ten telefon jak sie okazało dlatego szukam pomocy tutaj
A czy działa prawidłowo na jednej karcie SIM? Loguje się do sieci i daje sie dzwonić?
Piszesz, że firma nieznana... skąd go masz? Jakiś okazyjny zakup? Nic na pudełku nie ma? Całkiem możliwe, że taki telefon może być sprzedawany pod kilkoma markami i będzie ciężko coś znaleźć.
Nie wyświetla żadnych informacji poza numerem IMEI, jak dasz kod *#06# ?
[http://www.radioarts.pl/leksykon/] - Leksykon techniki radiowej ;)
Tak Jedna karta działa zawsze dobrze Czy to na "flight mode" (dziala tylko 1 slot sim) gdzie widoczny jest tylko jeden zasięg czy tez na "normal" gdzie wlasnie pokazują się dwa. W tym momencie dzwonimy odbieramy smsujemy z wybranej 1 lub 2 sim Jednak właśnie druga staje się nieaktywna a obie skale zasięgu pokazują stan zasięgu z karty aktywnej Postaram sie wkleic jakies fotki fona i tego menu z dual sim bedzie pewnie troszke latwiej
Telefon mam z Allegro Wystepowal pod nazwą TM-009 Firma faktycznie nieznana Byc moze ze jest sprzedawany pod kilkoma markami Znalazlem podobne jak Desay czy Anycool ale to tylko sprzedaż . Nie ma nic w pudełku Po wpisaniu kodu wyskakuje też tylko imei tak jak jest z tyłu telefonu Dosłownie rece opadaja ...
Przeczytałem temat jeszcze raz, tym razem o wcześniejszej godzinie.
Pierwsza rzecz, to zmieniam mu tytuł, bo był błąd, no i słowo "pomocy".
Funkcja "Dual sim unreachable forward", to jakieś przekierowanie gdy numer jest niedostępny (np. jak dany operator nie ma zasiegu na terenie przebywania). Oczywiście nie będzie to działać, jeśli operator tego nie obsługuje (np. sieć Heyah tego nie ma na 100%). Zapewne jak tam coś wpisujesz, to telefon usiłuje to wysłać do sieci i albo następuje błąd, albo sieć to przyjmuje.
Piszesz, że telefon zmienia kartę co jakiś czas. Czy na pewno ten telefon potrafi obsłużyć obie na raz? Może on ma jedynie gniazda na dwie karty, po to by ułatwić życie użytkownikowi - chcesz gdzieś zadzwonić i najpierw wybierasz z której karty (zamiast ręcznie je przekładać). I może właśnie dlatego producent dał opcję od przekierowań "na wierzchu", a nie w głębi menu - dzięki temu możesz ustalić, żeby rozmowy przychodzące na kartę "pomocniczą" przychodziły na "główną".
Do obsługi dwóch kart na raz, telefon musiał by mieć zdwojone niektóre układy.
Ta instrukcję, od nie tego modelu co trzeba, to skąd ją masz? Była w pudełku?
To nowy telefon, czy używany? Może poprzedni właściciel by nieco pomógł.
Jak nie mam przed oczami dokumentacji, to cieżko jest mi cokolwiek powiedzieć. Może niektóe jej zapisy niewiele Ci mówią i nie budzą Twojego niepokoju, ale może tam pisze, że ten telefon nie potrafi korzystać z dwóch kart SIM na raz.
Przyjżyj się jeszcze raz pudełku i instrukcji. Nie musi tam być nazwa producenta podana dużymi literami, tylko gdzieś na boku, czy koło jakiegoś kodu kreskowego.
Może być podobnie jak w przypadku telefonu "Plusfon 401i" sprzedawanego w Plusie - niby prodecenta nie ma, ale na ładowarce pisze "HUAWEI" oraz jak się podłączy go kablem do komputera, to pojawia się prawdziwa nazwa "HUAWEI u120(e)". Może tu też tak będzie - podłącz swój przez bluetooth, USB czy co tam masz i zobacz jak go komputer rozpoznaje (Menadżer urządzeń).
Jak robisz zdjęcia, to rób je z większej odległości, bo na tych zupełnie nic nie można odczytać - każdy aparat ma minimalną odległość z jakiej może robić zdjęcia.
Wybacz ale jesli potrzebuje pomocy to wpisuje to w temacie Nikomu to nie przeszkadzalo chyba Fakt niezauwazony przeze mnie blad byl i dzieki za poprawe Sam popelniasz bledy wiec jestesmy kwita Co do zdjec to wiem jak sie je robi jednak to co jest ukazane powyzej zostalo zrobione najlepiej jak sie dalo w tej chwili tym bardziej innym telefonem komorkowym i jak sadze pomimo nieczystosci na zdjeciach widac o co w nich chodzi
Windowsa nie mam w telefonie co zreszta widac na zdjeciach Jest to normalny interfejs jak w innych komorkach z tym ze ze skorka menu appla W poprzednich postach juz napialem ze nie ma nigdzie firmy oznaczonej znaczy ze jej nie ma Ani na pudelku ktore jest cale biale ani na ladowarce ani po podlaczeniu do kompa itd itp
Ale mniejsza o to Telefon jest nowy Instrukcja byla w srodku Opisany jest na niej inny telefon bez takich funkcji jak moj Ba malo tego nie ma nawet niczego w niej co moglo by mnie naprowadzic na rozwiazanie tego calego problemu Sprzedawca nie wie co zrobic bo pytalem Jak juz tez wyzej zaznaczylem widac dwa zasiegi Kiedy by ich nie bylo nie zawracal bym nikomu na tym forum glowy co wpisac w danej i przedstawionej zakladce menu bo mial bym pewnosc ze dziala tylko jedna Gdyby bylo cos o tym na googlach tez bym pewnie tu nie pisal Ten telefon ktory mi pokazales jest jedynym ktory mozna znalezc pod nazwa TM-oo9 Nie ma nigdzie nic na ten temat ale wiem ze sa ludzie ktorzy maja podobne telefony z podobna funkcja Tacy ktorzy maja juz ten klopot z glowy i tacy ktorzy go maja (jak ja)i jeszcze miec moga dlatego staram sie to rozwiacac
Ps. po wpisaniu numerow telefon nie wysyla niczego do sieci a zaczyna cos przestawiac Robi to wewnatrz telefonu Wyskakuje komunikat switching a nie send co zawsze po chwili konczy sie niepowodzeniem (not done) Robi to wpierw z jedna karta po czym z druga i wszystko pozostaje jak bylo przed wpisywaniem
Hmm... A próbowałeś podłączać do komputera przez USB? Jak go wykrywa (w Menadżerze urządzeń)? Powinien tam być w kilku punktach, pewnie wykryje go też jako nośnik pamięci, ale może będzie też przy modemach i właśnie po tej nazwie może się do czegoś dojdzie.
Albo przez bluetooth. Osobiście, to nie mam doświadzeń z bluetoothem, ale może jakiś program do obsługi telefonów, coś wiecej o nim wyświetli.
A na naklejce pod akumulatorem nie ma jakiś sensownych oznaczeń?
Oczywiście to nie pomoże na Twoje problemy, ale może się dojdzie do prawdziwego producenta telefonu i do dobrej instrukcji.
Więcej rozwiazań nie widzę.
po wpisaniu numerow telefon nie wysyla niczego do sieci a zaczyna cos przestawiac Robi to wewnatrz telefonu
Na pewno? A weź przystaw telefon w okolice jakiegoś radia. Jak telefon nadaje, to w radiu bedą charakterystyczne zakłócenia.
jesli potrzebuje pomocy to wpisuje to w temacie (...)
Tylko jaki jest sens wypisywać "pomocy" albo dawać jakieś wykrzykniki czy liczne znaki zapytania (- teraz nie mówię o Tobie, ale niektórzy robią jeszcze i takie "ozdobniki"), jeśli jest to forum dyskusyjne, które z założenia służy do szukania rozwiązań na problemy, czyli do szukania pomocy? Myśląc tak, jak Ty, to przy 99% tematów powinno być słowo "pomocy". Może jeszcze "ratunku", co?
Słowo "pomocy" nie wpływa na to, czy czytający będzie znał rozwiązanie problemu, czy nie. Moim (i nie tylko moim) zdaniem, może jedynie zniechęcić do wejscia w temat kogoś, kto przeczuwa problemy związane z dyskusją z pytającym. Prawda jest taka, że najczęściej ci, co piszą "pomocy" podchodzą do sprawy albo niedbale (całkowita nieumiejętność formułowania myśli) albo mają wręcz jakieś rządania (np. piszą kilka godzin po rozpoczęci wątka teksty typu "no co, nikt mi nie pomoże?"). Często są to ludzie określani mianem "dzieci neostrady", którzy mylą fachową dyskusję ze stylem wypowiedzi z rozmowy przez SMS czy na GG "o dupie Maryni" (- choćby brak dużych liter i interpunkcji).
Nie miej mi za złe tego, co piszę - nie kieruję tego w Twoją stronę, tylko uświadamiam, że nie ma co pisać "pomocy".
Fakt, popełniam błędy.
Odnośnie jakości zdjęć, to mnie nie przekonałeś. Robiłeś je ze zbyt małej odległości. Każdy aparat ma w swoich parametrach podaną odległość od jakiej zaczyna robić ostre zdjęcia. W przypadku tanich aparatów albo tych z telefonów, to na pewno nie jest to 20 cm, tylko conajmniej 40 czy 50cm. W trakcie robienia zdjęcia, przy jego kadrowaniu nie należy zwracać uwagi na to, że na ekraniku aparatu nie widać szczegółów i nie przybliżać obiektywu do obiektu! To normalne, że na ekraniku nie widać szczegółów, bo ekranik Samsunga SGH-Z400 ma jedynie 320x240 ALE matryca aparatu daje 1600x1200 (2MP). - Dopiero po przesłaniu na komputer i wyświetleniu w normalnych wymiarach, okazuje się, że z powodzeniem można było oddalić aparat od obiektu. Obiekt byłby nieco mniejszy, ale czytelność zdjęcia dużo większa. A że nie wypełniał by całego kadru, to zamiast potem zmieniać rozdzielczość z 1600x1200 na np. 800x600, to można wyciąć potrzebny kawałek zdjęcia (wykadrować je). Typowy błąd początkujących.
Z Twoich zdjęć Ty widzisz wszystko, bo wiesz co tam jest. Ktoś, kto widzi to pierwszy raz, musi składać do kupy literki by coś ze zdjęcia odczytać.
Może będziesz kolejną osobą,którą nawróciłem do robienia dobrych zdjeć ;) .
[http://www.radioarts.pl/leksykon/] - Leksykon techniki radiowej ;)
No dobra Dajmy juz spokój pouczaniu nie na temat
Szkoda, że cały wątek o telefonie TM-009 i zmianie kart przełożony został na wątek poprawnej pisowni jak i wątek fotograficzny Uwierz mi nie mam lat trzynastu i wiem jak się robi zdjęcia Jak Ci napisałem wcześniej robione były w chwili pisania postu W pokoju nie było odpowiedniego światła a odblask z ekranu nie pozwolił mi na zrobienie ostrzejszego Robiłem z 20 cm, z 50 cm, z 30 oraz 10 i wybrałem takie jakie na te chwile dzieki właśnie ZGH-Z400 miałem najlepsze
Co do pisania słowa "pomocy" podpowiadam innym, że to jest temat do rozwiązania a nie tema z opisami i przedstawianiem problemu który mogą mieć inni W takim przypadku napisał bym "Ustawienia chińskich telefonów DUAL SIM" lub cos podobnego gdzie ozdobnik z dużych liter zaznaczał by dokładnie o co w temacie chodzi więc zajmijmy się tematem a nie przekłócaniem o sprawy nie dotyczące tematu bo ten temat się zaczyna skupiac właśnie jak to nazwałeś do "dupy Maryni" a nie w tym rzecz.
Więc przechodząc do sedna poraz kolejny zaznaczam że to o co pytasz było przedstawione powyżej Jeśli piszę że nie ma oznaczeń na pudełku, na ładowarce, na klapce, czy na bateri to znaczy że ich nie ma Robiłem przeróżne próby i nic Wszędzie tylko oznaczenia cyfrowe
Znalazłem bardzo podobne telefony z odmienną delikatnie obudową ale również nie można znależć wzmianki o firmie jak również żadnego opisu tak więc poważnie trudno znależc cokolwiec szukając w internecie Liczę raczej na ludzi z doświadczeniem Chyba nie jestem jedyną osobą z takim telefonem
Dowiedziałem się, że na jednej z kart musi być pin katry później wpisujemy właśnie w przedstawione przeze mnie miejsce (zakładka - dual sim unreachable forward) ale to również nie skutkowało Zrobiłem tak jak podpowiedziałeś przykładając telefon do głośnika co przyniosło wynik taki jak opisałem Telefon nie wysyła nic do sieci Przemienia w środku Nie wiem Już mi się wydaje,że cos jest nie tak z tym telefonem bo to niemożliwe by po tylu próbach w przeróżny sposób nie tylko ja ale i ludzie z serwisów nie mogli sobie z tym poradzić No ale kto wie może jeszcze ktoś zna jakieś rozwiązanie ...