Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2601 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Śmietnik
włącznik zmierzchowy 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "włącznik zmierzchowy"   

grabo02
 Wysłana - 3 listopad 2005 11:35       

Przeniesiona przez Arnold_S. z działu 'Różne'. | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam pytanie. Czy mógłby ktoś pomuc mi w stworzeniu włącznika zmierzchowego z regulatorem progu natęrzenia światła. Miałby on zapalać trzy diody LED. Zależy mi na tym, aby układ był w miare prosty i zasilany jak najmiejszą ilością baterii. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

zbys
 Wysłana - 4 listopad 2005 05:24      [zgłoszenie naruszenia]

Czy ten wylacznik ma dzialac od zmierzchu do switu (latwiejsza wersja) czy po zmierzchu zapalac na jakis czas i gasic(trudniejsze) ? Jaki prad pobieraja te diody? Przy niskim napieciu zasilania bedziesz je musial polaczyc rownolegle, co moze wymagac do 60mA pradu dla samych diod.

Mysle, ze ponizej 6V zasilania domowymi sposobami sie nie zejdzie (4 baterie). Jak jestes zaawansowany w elektronice. Czy to ma byc projekt teoretyczny, czy dzialajace urzadzenie?

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

grabo02
 Wysłana - 4 listopad 2005 10:37      [zgłoszenie naruszenia]

Po zapadnięci zmroku, tuzież przy słabszym natężeniu światła miałoby się zapalać i gasnąć dopiero o świcie. Nie wiem jaki prąd pobierają diody, bo jeszcze nie jestem pewny ile ich zastosować tak żeby to urządzenie było w miare energo oszczędne. Myślałem, żeby do zasilenia zastosować baterie 9 Voltową (ze względu na małe gabaryty). Jeśli chodzi montaż elektroniki to raczej nie boje się żadnych scalaków itp. gorzej już z częścią teoretyczną. Jednakże zależy mi na małej ilości elementów, aby zajmowało to jak naj mniej miejsca. Widziałem tutaj na forum artykuł o ściemnianej lampie oświetlenia w zakładzie fotograficznym. Myślę, że po pewnych przeróbkach (zamienić żarówkę na LED i 220~ na 9V) odpowiadło by mi to urządzenie z tymże ja już tych przerubek nie potrafie wykonać. Nie wiem, czy samo wyrzucenia triaków by coś pomogło. Zapewne trzeba by pozmieniać parametry reszty elemantów i z tym już sobie nie poradze.

zbys
 Wysłana - 6 listopad 2005 07:40       [zgłoszenie naruszenia]

Na naszym forum bylo kilka wylacznikow zmierzchowych, znalazlem na razie jeden.
[felektr.katalogi.pl/temat3930/]

Wstaw diody z rezystorem w miejsce cewki przekaznika i juz masz gotowy uklad. Nie sa wtedy potrzebne diody D1 i D2 (sluza do gaszenia przepiec na cewce przekaznika). No i oczywiscie styki i zarowke pomijasz.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

włącznik zmierzchowy

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL