Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 4306 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
ws442 vs ws502 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "ws442 vs ws502"   

Lestat18
 Wysłana - 5 marzec 2006 14:11        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam wszystkich i prosze o opinie na temat tych wzmacniaczy ws442 ws502 zastanawiam sie ktory wybrac i chcialbym zasiegnac waszych rad, byc moze ktos testowal te dwa modele. Sa to wzmacniacze Diory (PL) parametry przedstawiaja sie nastepujaco:

Ws 442:

[http://www.allegro.pl/item89954426_wzmacniacz_diora_ws_442_tuner_as_642_od_1zl_bcm.html]

Znamionowa moc wyj. przy Robc. 2 X 8R; 2 X 35W.
Zniekształcenia harmoniczne przy mocy znamionowej; 0,06% przy f=1kHz.
Max moc wyj 2 X40,5W
Pasmo przesyłowe mocy; 16 - 27000Hz
Pasmo przenoszenia;
wej liniowe (+/-1,5dB) 20-20000 Hz
wej korekcyjne (+/-2dB) wg krzywej RIAA
Odstęp sygn od zakł:
106 dBA
Zakres reg barwy dzwieku:
dla f=100Hz +13 dB -16 dB; dla f=10kHz +12 dB -14 dB
Tłumienie przesłuchu miedzy kanałami;
dla f=1 kHz; 64 dB

Ws 502:

[img294.imageshack.us/my.php?image=ws5025ek.jpg]

Moc muzyczna 2 x 60 W
Maksymalna moc wyjściowa 2 x 42 W (h = 0,7 %)
Znamionowa moc wyjściowa 2 x 35 W
Impedancja obciążenia 2 x 8 W
Zniekształcenia nieliniowe
przy mocy znamionowej 0,04 %
Zniekształcenia intermodulacyjne
przy mocy znamionowej 0,15 %
Pasmo przenoszenia:
- wejścia liniowe 15 Hz ÷ 50 kHz
- wejście korekcyjne wg krzywej RIAA
Tłumienie przesłuchu miedzy kanałami 60 dB
Odstęp sygnału od zakłóceń:
- wejścia liniowe 100 dBA
- wejście korekcyjne 96 dBA
Zakres regulacji barwy dźwięku ą 12 dB
ze skokiem 3 dB

Beda polaczone z kolumnami alton 80 sadze ze beda odpowiednio dopasowane.
Teraz pytania: Jak sie ma jakos dzwieku na wyzej wymienionych wzmacniaczach ? 502 jest sporo mlodsza i oparta na mikroprocesorze i sadze ze ma to wplyw na dzwiek. Oczywiscie planuje zakupienie takze korektora wiec tez chcetnie uslyszalbym na ich temat opinie. Czekam na odpowiedzi opinie. Z gory wielkie dzieki!

Arnold_S.
 Wysłana - 5 marzec 2006 16:41      [zgłoszenie naruszenia]

Mikroprocesor w WS-502 nie ma wpływu na dźwięk.
On służy tylko do obsługi przycisków(sterowanie wszystkimi fukcjami jest cyfrowe, nie ma żadnych pokręteł). Końcówka mocy, to układ scalony z serii STK.

Na temat WS442 krążą lepsze opinie, i coś w tym jest.

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

Znawca -

R. Horror
 Wysłana - 5 marzec 2006 17:53      [zgłoszenie naruszenia]

Lestat18 napisał:
" 502 jest sporo mlodsza i oparta na mikroprocesorze i sadze ze ma to wplyw na dzwiek "

Mała poprawka - Jak pisał Arnold, mikroprocesor nie wpływa na dźwięk w żaden sposób. Robi to sprzężony z nim regulator TDA8425, sterowany szyną I2C. Torchę nieudolnie bądź co bądź, ponieważ jakość tegoż pozostawia trochę do życzenia, ale o tym za chwilę.
Co o WS502? Niewątpliwym atutem jest zdalne sterowanie... i właściwie na tym kończą się zalety tego wzmacniacza. Regulacja głośności przyciskami oraz regulacja barwy dźwięku w AŻ CZTERECH krokach w jedną lub drugą stronę, nie są szczególnie wygodne. Konturu praktycznie nie ma - jest on właściwie "wirtualnie" nadawany poprzez odpowiednie sterowanie regulacją barwy dźwięku, będąc oczywiście jednocześnie "obcinanym" przez jej górny zakres wzmocnienia (13 i 12dB).
Zgudny wpływ miało zastosowanie wspomnianego regulatora TDA8425 i hybrydowego wzmacniacza mocy STK4181. Pod względem dźwięku - kicha totalna. Jedna z największych pomyłek Diory, WS442 miażdży 502 pod tym względem w całej rozciągłości.

Korektor graficzny to owszem atrakcyjny element, ale na dłuższą metę totalnie zbędny. Zwłaszcza jeśli charakterystyka ma być ustawiona w kształcie banana - do tego wystarczy regulacja barwy dźwięku we wzmacniaczu.

ROCKY HORROR

Właściciel drzewa bananowego :-)

Specjalista -

zoltarek
 Wysłana - 6 marzec 2006 07:04      [zgłoszenie naruszenia]

Nie ma nad czym myśleć, ws 502 to totalna klapa, noajgorszy z serii nie udanych wzmacniaczy diory. Bardzo duży koszt ewentualnych napraw. Ja bym się nie zastanawiał i brał ws442.

Pozdrawiam

[simedia.pl/]

Znawca -

Lestat18
 Wysłana - 8 marzec 2006 19:19      [zgłoszenie naruszenia]

Dziekuje panowie za opinie widze ze jestescie zgodni i macie te same zdanie na temat tych wzmacniaczy. To o czyms swiadczy napewno macie racje. Dzieki jeszcze raz za doradzenie i objasnienie tematu.

nesk118
 Wysłana - 21 lipiec 2006 01:52       [zgłoszenie naruszenia]

mam wzachol ws442 jest niesamowity działa na kolumnach 2x45W (głośniki Tonsil) kupiłem go niedawno wraz z korektorem (FS 032), magnetem (MDS 442) i tunerem (AS 642) (w sumie w ciemno - szukałem czegoś mocniejszego niż 2x8W :) nie zawiodłem się jedyny zonk w tym że lewy kanał padł po 3 dniach działania i jade od miecha na prawym kanale podpiętym pod obie kolumny. Niestety nie mogę znaleźć godnego zaufania elektronika któremu bym powieżył ten sprzęcior ;)

odnośnie ws 502 beznadzieja mam go w lokalu podpiętego pod altusy 200 jakość dzwięku kicha juz nie wspomne o tym jego anty korektorze :P

pozrdawiam
nesk

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

ws442 vs ws502

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL