Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 27228 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Okablowanie
wyłącznik schodowy na 3 żarówki 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "wyłącznik schodowy na 3 żarówki"   

erchywer
 Wysłana - 6 czerwiec 2004 21:50        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam
Mam problem nie wiem jak podłączyć 3 żarówki aby można było załanczać je w nastepujący sposób:
Jednym przyciskiem 2żarówki a drugim 1żarówka z wykorzystaniem wyłącznika schodowego.
Proszę o schemat takowego połączenia.
Pozdrawiam

Preskaler
 Wysłana - 11 czerwiec 2004 07:53      [zgłoszenie naruszenia]

Nie wiem o co chodzi? Napisz konkretnie ile tych wyłączników i w nich przycisków ma być! Schodowe przełączniki są zwykle dwa (na początku i na końcu schodów). Mogą one zapalać i gasić dowolną (bez przesady) ilość żarówek ale jednocześnie! Można to wykonać w taki sposób, że przy jednym z nich umieszcza się dodatkowy przełącznik, którym można dołączyć do (np) jednej żarówki, dwie następne.

Preskaler

Larymaniek
 Wysłana - 3 luty 2009 02:40      [zgłoszenie naruszenia]

preskalel nie o to chodzi, ja w tej chwili nie moge wyslac schematu ideowego bo od jakiegos czasu pracuje na ubuntu i nie wiem jeszcze jak sie tu rysuje... podlaczenie przelacznika krzyzowego jest bardzo proste, postaram sie jutro od kogos wyslac schemat bo ja nie chce instalowac juz windowsa. z tego co moge pisemnie wytlumaczyc to jest tak ze w puszce w ktorej laczysz przewody podlaczasz faze do jednego schodowego a zero do drogiego czyli na faze dajesz czrna zyle a jako zero niebieska. i pozostale przewody ciagniesz bezposrednio do mprzelacznika krzyzowego ze schodowych, on ma cztery styki czyli po dwa z kazdego schodowego...i wtedy niezaleznie wlaczasz i wylaczasz zarowke z kazdego z wylacznikow czyli z dwoch schodowych i jednego krzyzowego. oczywiscie krzyzowych mozna pod ten uklad laczyc nieskaczenie wiele

[www.larben.pl]

Preskaler
 Wysłana - 3 luty 2009 08:18      [zgłoszenie naruszenia]

A co Ty jesteś takim archeologiem? To temat sprzed 4 i pół roku! Zresztą pytający nie wyjaśnił sprawy więc chyba jednak o to mu chodziło lub pytanie miało na celu zawracanie głowy.
Może o takie coś mu chodziło?

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2009-02-03 08:31:39

Preskaler

Larymaniek
 Wysłana - 3 luty 2009 21:52       [zgłoszenie naruszenia]

o tym myslalem
wczoraj przegladalem nowe posty i nie zwrocilem uwagi ze ten jest juz taki stary

Zmieniony przez - Larymaniek w dniu 2009-02-03 21:52:55

[www.larben.pl]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

wyłącznik schodowy na 3 żarówki

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL