Witam mam tuner AS 254 i mam z nim problem; chciałem posłuchać dziś radia i odrazu wybiło mi bezpiecznik główny więc wymieniłem na nowy ale go znowu przepaliło,wiec wymieniłem C99 220uf/16v ale to nic nie dało,wiec odlutowałem KD135 i sprawdziłem i wydaje się sprawny w czym leży problem.?
wymieniłem wszystkie kondensatory w zasilaczu stare na nowe i dalej wybija bezpiecznik główny,podejżewam mostek prostowniczy na uszkodzony lub układ scalony UL1621
Wymiana kondensatorów - magiczna recepta na wszystkie usterki, która jak zwykle okazuje się być nieskuteczna...
Może być uszkodzony mostek, albo i sam transformator. Wystarczy usunąć mostek - jeśli dalej bezpiecznik będzie się przepalać, to padł transformator. A jeśli nie będzie, to uszkodzenie jest gdzieś dalej.
cytat: "lub układ scalony UL1621"
A dlaczego akurat on?
Jeśli trzeba coś dodać do wypowiedzi, nie trzeba pisać posta pod postem, można je edytować. Służy temu przycisk z ikonką kartki i ołówka. Proszę używać tej funkcji.
Zmieniony przez - pawlo96 w dniu 2011-09-28 19:21:56
cytat: "czyli mam odlutować diody prostownicze,i załączyć sprzęt i sprawdzić czy wybije bezpiecznik tak."
W razie wątpliwości przeczytaj moją poprzednią wypowiedź jeszcze raz.
cytat: "Bo jak włożę nowy bezpiecznik to po 5 sekundach wybije go.?"
Jeszcze jedno zdanie zakończone równocześnie kropką i znakiem zapytania, będzie równoważne z banem.
Witam odlutowałem diody prostownicze i sprawdziłem wiec są dobre,czyli będzie do wymiany układ scalony UL1621,bo do niego dochodzi to zasilanie i może temu wywala bezpiecznik,a zwarcie poszło od kondensatora C99 220uf/16v dałem nowy ale to nie pomogło,gdzie szukać przyczyny.
Zmieniony przez - pawlo96 w dniu 2011-09-28 21:52:39
Witam to ok z ostawię układ UL1621 w spokoju,i sprawdziłem diody prostownicze w mostku i są sprawne,wiec jak mogę sprawdzić transformator czy jest sprawny.
Witam transformator jest TS 6/41 a zasilanie ma być na R32 do BD135 od 17v do 22v,poprzez BD 135 i kondensator C99 220uf ma by 17.7v,ale jak to sprawdzić skoro wybija bezpiecznik,chyba ze wpiąć się żarówka 220v/60w w miejsce gdzie jest bezpiecznik główny który wybija,jeśli zgaśnie to w porządku, a jeśli zaświeci to zwarcie ma tak.
No tak... Ponieważ autor nie raczył podać źródła do schematu urządzenia z którym ma problem, trzeba było wszystko brać "z głowy". I w ten sposób po słowach "bezpiecznik główny", myślałem że chodzi o bezpiecznik po stronie pierwotnej, a w tym tunerze nie ma takiego.
Jest jeden bezpiecznik zaraz po stronie wtórnej transformatora i nawet jeśli transformator się uszkodzi, to bezpiecznik nie zareaguje. Przepalanie się bezpiecznika może być spowodowane uszkodzeniem diod D4..D7, kondensatora C46, tranzystora T6 razem z diodą D3, ewentualnie scalaków UL1200N i UL1621, ale chyba raczej obu razem (to byłby bardzo dziwny zbieg okoliczności), żeby pobrały aż tak duży prąd z zasilacza.
W AS-ie 254, przy przełączaniu zakresów fal przełącza się również zasilanie poszczególnych układów tunera. Sprawdź, czy bezpiecznik przepala się przy włączonym zakresie fal AM . Jeżeli przepala się dalej, to uszkodzenie jest gdzieś w obwodach zasilacza. Jeśli nie, to usterka może być w układach toru FM.
Kolejny raz upominam, aby edytować posty, zamiast pisać jeden po drugim. Czy to jest zbyt skomplikowane?
Zmieniony przez - R. Horror w dniu 2011-09-29 20:25:01
Ale ten ul1621 prowadził od kondensatora c99 220uf/16v wiec go wylutowałem jak na forum pisali,ale to był błąd ich i jest,wiec wymienię ul i zobaczę co dalej,a co do tranów są sprawne bo mierzyłem,i nie maja zwarcia,jest dioda szklana przezroczysta i w jedna pokazuje 700 a w druga 150 wiec ona do wymiany jest,zrobię fotkę i podam,lub podam symbol na płycie.
Zmieniony przez - pawlo96 w dniu 2011-09-29 20:43:58