Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2554 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
wygluszenie pokoju 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "wygluszenie pokoju"   

pawciu1234
 Wysłana - 3 wrzesień 2004 22:07        | zgłoś naruszenie regulaminu

wiec tak na urodziny zamowilem sobie (u rodzicow ide do woja to ich naciagnalem) takie panele [http://www.abcsoundlab.pl/abc_pl_h1a.htm] kupuje tzn oni po 2 na strone i zabardzo nie wiem gdzie je zawiesic wiem ze z przodu tylko teraz czy na front scianie i w jakiej odleglosci od bocznych czy na bocznych ( tez w jakiej odleglosci od frontowej ) jak na front to musze zawartosc pokoju obrucic o 180 stopni bo na dzisiejszej front scianie mam drzwi moze jakies strony z fotkami szukalem ale te co znalazlem to cale ustroje juz sa a ja tylko te 4 bede mial (na razie mam nadzieje) . Aha moze zna ktos lepsze i tansze bo z tego co wiem (co mi starszi powiedzieli) to sa dorgie jak byk . A i czy jest sens kupowa 4 da mi to cos bo echo mam i to okropne . 30m2 .

Zmieniony przez - pawciu1234 w dniu 2004-09-03 22:16:14

Preskaler
 Wysłana - 4 wrzesień 2004 15:28      [zgłoszenie naruszenia]

Najlepsze efekty akustyczne uzyskuje się w pomieszczeniach (bez mebli) w 100% pokrytych tłumiącymi "piramidkami". Nie wyłączając z tego sufitu i podłogi. W praktyce jednak wykłada się tylko te miejsca gdzie jest goła ściana (jakieś meble muszą przecież być) i sufit, na podłogę zalecany jest gruby, miekki dywan. Słyszałem o tańszych materiałach, takich jak wkłady po jajkach ale efektów ich "działania", nie znam. W przeszłości takie wyklądziny były robione z masy papierowej a obecnie głównie ze styropianu. Są też specjalne pomieszczenia, gdzie już w fazie budowy rozwiązyje się ten problem robiąc piramidki z betonu (!!!). Wielkość (wysokość) ich zależy od częstotliwości, które mamy wytłumiać (rozpraszać). Dlatego w profesjonalnych pomieszczeniach, wymiary ich są bardzo zróżnicowane (aby wytłumiać różne częstotliwości. Trochę nieporozumień może wywoływać mylenie określeń - wytłumiać i rozpraszać. Do wytłumiania służą miękkie materiały a do rozpraszania - twarde, specjalnie ukształtowane. Bardzo dobre efekty akustyczne można uzyskać w pomieszczeniu, w którym na wszyskich ścianach (od podłogi do sufitu i od ziemi do sufitu) poustawiane są regały z książkami. Z wytłumiania (rozpraszania) można zrezygnować w pomieszczeniach "zagraconych" (z dużą ilością mebli). Zdawać sobie trzeba sprawę z tego, że po wytłumieniu będziemy odnosili wrażenie, że muzyka jest cichsza (przy rozpraszaniu ten efekt nie występuje).

Preskaler

Specjalista -

pawciu1234
 Wysłana - 4 wrzesień 2004 16:03      [zgłoszenie naruszenia]

Stary to szystko wiem mam totalnie pusty pokuj nie liczac kolumn , miejsca na ktorym sidze kompa i sprzetu zastanwiam sie gdzie umiescic te panele i czy jest sens kupowac 4 tym papierem od jajek mam wylorzony caly pokuj i wlasnie to wiecej tlumi niz rozprasza ale echo mam i tak ponoc mozna poprawci rozpraszanie zanuzajac te papiery w warbie. W sumie teraz sobie pomyslalem ze moge je kupic zalorzyc za miast tych papierwo a z biegiem czasu dokupywac kolejne , one nie sa chyba ze styropianu no moze sa ale sa pokryte wluknem szklanym ? wiesz co jest ponoc duzo lepsze od tych papierow i prawie tak samo dobre jak panele ? butelki od piwa ukladane w taki sposob VAVA .

Zmieniony przez - pawciu1234 w dniu 2004-09-04 16:04:13

Preskaler
 Wysłana - 5 wrzesień 2004 00:55      [zgłoszenie naruszenia]

No tak! Butelki mogą się okazć niezłe, tylko bez piwa a kto to wypije? (hi)
Nie wiem czy rodzice dali by się namówić na zakup kilku tysiecy butelek piwa? A tak poważnie to można zastosować piramidki z gipsu lub poprosu na te wkłady od jajek nałożyć gips. Tylko dobrze by było, żeby te wkłady poukładać tak pod kątem (>) żeby rozpraszały też niższe częstotliwości. Z butelkami to też trzeba by tak pokombinować, żeby i dla niższych częstotliwości one działały rozpraszająco ale takich 0,5 m wysokości to pewno nie ma butelek? Nawet po innych napojach niż piwo. Idealne rozproszenie dawać mogą piramidki zrobione z bardzo twardego materiału (szkło, beton, laminat, drewno lakierowane itp.) o wysokości od 1m do 3 cm.
Praktycznie to już sam musisz zadecydować na co masz się zdecydować. Musisz także zaobserwować dla jakich częstotliwości powstaje echo (pogłos) i jeśli to jest (np.) 300 Hz to wysokoś piramidek powinna wynosić 0,5 m, jeśli 150 Hz to wysokość 1 m. itd. Jednym zdaniem - nioe jest to proste zadanie.

Preskaler

Specjalista -

pawciu1234
 Wysłana - 5 wrzesień 2004 01:17      [zgłoszenie naruszenia]

tak tak wszystko ladnie pienkie tylko z kad mam widziec jaka w danym miejscu czest. sie odbija wiem ze echo mozna latwo uslyszec szybko odcinajac sprad od zrudla dzwieku , jak myslisz ? moze tak sie udac ze wygeneruje sobie dana czestotliwosc wezme nagram ja i potem jakism programem potne to na kawalki ze tylko bedzie dziewk przez jakas sekunde a potem 2 ciszy i bede chodzil po pokoju uslysze ? a jak nie to znasz jakis sposob ? napewno bym doszedl do ladu uzywajac mikrofonu ale musial bym zrobic sobie uklad ktury odcinal by prad i w tym samym momecie zalanczal nagrywanie z mik ? oczywiscie musial bym miec prog. ukazujacy chrakterystyke nagranych czestotliwosci tak ? a najlpeiej jak bym mial ustroj mikrofonow (strumieniowych ? ) ustawionych w miejscu w ktorym siedzie i prog. pokazujacy z ktorego miejsca odbija sie dana czestotliwosc ?

Zmieniony przez - pawciu1234 w dniu 2004-09-05 01:57:39

Preskaler
 Wysłana - 5 wrzesień 2004 08:22      [zgłoszenie naruszenia]

To robi się podobnie jak w radiotechnice z antenami - oblicza się długość fali. Wzór na to obliczanie ma następującą postać L= F/V.
L - Długość fali, F - częstotliwość, V - prędkość rozchodzenia się dżwięku w danym ośrodku (powietrzu w danej temperaturze). I właśnie te rozmiary piramidek powinny być dobrane tak, żeby odbijały (możliwie) wszystkie częstotliwości a ich rozmiary były 1/4 L.

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2004-09-05 08:25:12

Preskaler

Specjalista -

pawciu1234
 Wysłana - 5 wrzesień 2004 14:18      [zgłoszenie naruszenia]

A powiedz mi tak , wylanczam srendi i wysokie zostaja same woofery i jak podejde go glosnika jest super basik ale jak sie oddale to cos jak by go zagluszalo to jest echo tak ?

Preskaler
 Wysłana - 5 wrzesień 2004 19:41      [zgłoszenie naruszenia]

Z tych lakonicznych informacji nie potrafię wyciągnąć obiektywnych wniosków. Być może, że to jest sprawa pogłosu (bo echo występuje dopiero w pomieszczeniach ponad 15 m długich). Spróbuj na otwartej przstrzeni jeśli ustąpi to jest przyczną pogłos.

Preskaler

Specjalista -

pawciu1234
 Wysłana - 6 wrzesień 2004 03:51      [zgłoszenie naruszenia]

aha to mam poglos (to cos inneo niz echo , czym sie rozni ?) na dworcu - dworze bas jest taki jak wedlug mnie powinien byc .

Preskaler
 Wysłana - 6 wrzesień 2004 06:46      [zgłoszenie naruszenia]

Echo jest wtedy, gdy klasnąwszy, słyszysz powtórzenie (jedno lub wielokrotne) natomiast pogłos to tzw. efekt katedralny i objawia się przedłużaniem dżwięku. Przy wspomnianym wcześniej klaśnięciu słychać, jakby, jego zanikające wydłużenie. Fizyka echa i pogłosu jest taka sama, tylko echo musi mieć ściany odbijające w odległości powyżej 15 - 17m.

Preskaler

Specjalista -

pawciu1234
 Wysłana - 6 wrzesień 2004 12:19      [zgłoszenie naruszenia]

Ach no tak , jak bym mial echo to bym slyszal cala grana muzyke jeszcze raz (teoretycznie) ?

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

wygluszenie pokoju

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL