Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1351 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
wzm. samochodowy i kolumny 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "wzm. samochodowy i kolumny"   

lusio2
 Wysłana - 21 maj 2003 19:18        | zgłoś naruszenie regulaminu

cześć
mam wzmacniacz samochod. podłączony do kompa i chciałęm zrobić sobie swoje kolumienki. W związku z tym mam pytanie bo nie wiem jakie głośniki kupić 8 czy 4 ohm'owe. Mam teraz 8 ohm'owe i jakoś ciągnie ale nie wiem czy dobrze zrobię jeżeli kupię 4 omówki i potem okaże się że nie nadadzą się bo mogę spalić końcówki mocy. Szczerze mówiąc mój brejdak podłączał pod ten wzm. 4 ohm. ale miały małą moc i jak dał na fula to poszły się ***** ale ze wzm. nadal wszystko jest ok. Czy to możę znaczy że jeżeli zakupię 4 omówki jakiejś przyzwoitej mocy to będzie ok? Bo właśńie nie wiem jak to jest z tym wzmacniaczem jak samochodowy to chyba nie powinien mieć więcej niż 4 ohm? Niema nanim żadnych naklejek ani nic takiego - kiedyś chyba były ale teraz został tylko klej :) a zmierzyć się chyba nieda? - a może ??.
Jeszcze jedno jeżeli w takiej kolumience dam 2 głośniki 4 ohmowie i połącze równolegle to będzie ok ??

lusio2
 Wysłana - 21 maj 2003 19:28      [zgłoszenie naruszenia]

jeszcze jedno jeżeli ktoś by wiedział gdzie można znaleźć coś o tym wzm. to z góry dzięki. Jest on chyba niemieckiej produkcji - wyciągnięty z audi i ma niemiecnie napisy. Nie wiem czy to to ale na płycie czołowej ma napisane KOCH UND OVERBECK a obok coś jak logo to myślę że to może być jakaś firma czy coś.

Cubestone
 Wysłana - 21 maj 2003 20:49      [zgłoszenie naruszenia]

mozesz bez problemu podlaczyc glosniki 4 omowe. wzmacniaczowi bedzie latwiej je "pociagnac". a jak podlaczysz dwa glosniki rownolegle to bedziesz mial 2 omy, a tego nie polecam..

...keep your friends close enemies closer...

lusio2
 Wysłana - 21 maj 2003 22:05      [zgłoszenie naruszenia]

no to jak mam podłączyć średnio-nistotonowy i jeszcze jakiś inny ??

Cubestone
 Wysłana - 21 maj 2003 22:09      [zgłoszenie naruszenia]

przez zwrotnice....

MANIJAQ
 Wysłana - 22 maj 2003 13:56      [zgłoszenie naruszenia]

bi amping

Piotrek

najlepsiejszy dzial w historii
[http://www.sfd.pl/forum.asp?forum_id=134&forum_title=Sporty+Extremalne]

TEXT ROKU:
"A co mam zrobić z tymi cholernymi bąkami !!! Ten smród jest nie do wytrzymania!!! Koledzy chcą mnie skazać na banicję, bo nawet maski gazowe nie potrafią powstrzymać tego smrodu, a druga sprawa to to że co chwile puszczam bąki i nawet nie mogę iść do mojej dziewczyny na 2 godziny bo chyba by mi dupsko rozerwało. A jak rozerwie to ona już nie będzie mnie chciała!!! POMOCY"
[http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=63552&whichpage=1&crc=2513441#post3]

lusio2
 Wysłana - 22 maj 2003 18:44      [zgłoszenie naruszenia]

co to k**** ma być jak zapuszczasz pierdy to postaw kloca przed i będzie ok
hehehe

lusio2
 Wysłana - 22 maj 2003 21:56      [zgłoszenie naruszenia]

a czy nie prościej kupić 2 głośńiki 8 ohm'owe i połączyć równolegle ? a jeżeli już 4 ohm'owe i zwrotnica to yy co to jest zwrotnica ? - możę jakiś link - nie śmiejcie się ale od czegoś każdy chyba zaczynał... dobra może narazie porywam sie z motyką... a może powiecie mi gdzie można znaleźć jakieś najbardziej podstawowe podstawy ?? (może jakaś strona, pisemko albo jeszcze coś innego ??)

Cubestone
 Wysłana - 22 maj 2003 22:45      [zgłoszenie naruszenia]

jezeli dasz dwa 8 omowe to owszem bedziesz mial 4 omy w pewnej konfiguracji...ale glosnik srednio-niskotonowy i wysokotonowy beda przetwarzac te same pasmo....co dal glosnika wysokotonowego rokuje krotka zywotnosc(przez to ze bedzie probowal przetwarzac niskie czestotliwosci- a do tego nie jest przystosowany). zwrotnica dzieli sygnal, poprzez co glosnik srednio-niskotonowy dostaje sygnal odpowiedni dla siebie, a wysokotonowy dla siebie.....

lusio2
 Wysłana - 22 maj 2003 23:18      [zgłoszenie naruszenia]

no dobra to gdzie można znaleźć coś o tej zwrotnicy ?

Cubestone
 Wysłana - 23 maj 2003 00:41      [zgłoszenie naruszenia]

[http://www.elektroda.pl/audio/] artykul bodajze 33...milego czytania

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

wzm. samochodowy i kolumny

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL