| Autor |
"wzmacniacz + komputer" |
|
|
ogur_16
|
|
Wysłana - 6 sierpień 2005 20:02 | zgłoś naruszenie regulaminu
Chcialbym podlaczyc wzmacniacz do komputera ale nie wiem czy to dobry pomysl,poniewaz kiedys jak mialem stary wzmacniacz i podpialem go do kompa to spalilo procesor, plyte glowna i inne ******lki czyli prawie caly komputer. Jak podlaczyc wzmacniacz zeby nie naruszyc komputera (jakie napiecia i wogole)??? help !!!
| |
|
 |
|
|
|
Maxtor
|
|
Powiedz mi proszę jak podłączyłeśten komputer do wzmacniacza, że ci się procesor spalił
Zerknij na te linki i zobacz jakie masz wyjście w komputerze i jakie wejścia we wzmacniaczu:
[felektr.katalogi.pl/temat7344/]
Następnie jeśli będziesz już wiedział jakie masz zlącza to poszukaj tutaj kabli:
[felektr.katalogi.pl/temat7347/] |
 |
|
|
|
ogur_16
|
|
do komputera mialem wtyk jack, a do wzmacniacza dwa kabelki wsadzone w wejscie(wsadzone tak poprostu bo wejscie we wzmacniaczu bylo stare-wtyk z 6-oma drucikami).Teraz wyciagnalem z szafy wzmacniacz Unitra ...303 tylko musze go naprawic bo gdy wlaczam go powerem to nie dziala. |
 |
|
|
|
Maxtor
|
|
A opisz dokładniej ten wtyk z 6 drucikami. Czy jesteś w stanie wskazać jak ten wtyk wyglądał w oparciu o tematy jaki ci podałem. |
 |
|
|
|
ogur_16
|
|
w srodku jest drucik a reszta jest troche nizej. Ale chyba jak bede mial naprawiany ta Unitre i kable te co Pan napisal to chyba nic nie grozi komputerowi?
|
 |
|
|
|
Maxtor
|
|
Moim zdaniem to kabel wcale nie bedzie miał wpływu na komputer. Jeśli oczywiście zostanie podłączony poprawnie i z przeznaczeniem.
Jesli będziesz podlączał komputer do tej Unitry 303 bedzie ci potrzebny kabel Jack 3,5 Stereo / DIN 5. Jack - wtyk, DIN - tez wtyk. Podłączaj komputer pod wejście magnetofonu, ponieważ inna jest zastosowana elektronika przy wejściu gramofonowym.
Zmieniony przez - Maxtor w dniu 2005-08-07 21:57:52 |
 |
|
|
|
ogur_16
|
|
|
|
|
ogur_16
|
|
Mam jeszcze kilka malych pytan:
1)glosniki komputerowe maja takie samo napiecie co wzmacniacz?
2)jesli podlacze wzmacniacz z komputerem poprzez ten kabel ktory PAn napisal to wzystko bedzie dobrze? Nie ma mozliwosci uszkodzenia sprzetu komputerowego? |
 |
|
|
|
ogur_16
|
|
acha. I co moze byc zepsute skoro wzmacniacz wogole nie ma napiecia gdy podlaczam go do gniazdka? |
 |
|
|
|
Maxtor
|
|
Jesli chodzi o wzmacniacz to wykonaj podstawowe czynności, czyli sprawdź bezpieczniki i tego typu pierdółki.
Z komputerem nie powinno się nic złego stać jeśli użyjesz tego kabla.
A z głosnikami komputerowymi to sprawa jest taka, żeby lepiej nie podlączać ich pod wzmacniacze. Producenci takich głosników najczęsciej piszą o ich mocach np. 600W PMPO, na co większośc osóhb leci i kupuje takie głosniki. Później okazuje się, że jest to zaledwie 6 lub 7 W RMS. Dlatego lepiej ich nie podłaćzać bo można stracić i wzmacniacz i głosniki.
Zerknij na ten temat. Poświęcony jest podłączaniu kolumn i co jest ważne podczas tej czynności i doboru:
[felektr.katalogi.pl/temat7760/] |
 |
|
|
|
Maxtor
|
|
AD ogur_16
Na ogól jestem spokojnym człowiekiem więc spokojnie ci cos wytłumaczę. Nie jstem moderatorem ani administratorem, ale jestem uzytkownikiem takim jak ty ale juz dłużej tutaj siedzę. Otóż zakładasz temat.Fajnie każdy może, ale nie powinno sie tak robic, że problem w swoim temacie przedstawiasz ogólnie i chcesz aby ci ktos pomógł. A w innych tematach to aż roi się od zdjęć i dokładnych opisów.To tak na marginesie.
Patrząc na twój nick domysłam sie , że masz juz 16 lat?
Chodziłes chyba na lekcję fizyki i powinienes wiedzieć o czymś takim jak "+" i "-". I jak musi byc zbudowany obwód aby mógł przez niego przepłynąć prąd. Takie informacje to jest podstawa jesli takich nie napiszesz to klapa. A nie sądzę, że idziesz później do technikum elektronicznego? |
 |
|