| Autor |
"wzmacniacz a radio (samochodowe) ?? co lepiej?" |
|
|
abarth5
|
|
Wysłana - 10 maj 2004 14:05 | zgłoś naruszenie regulaminu
mam taki problem! zastanawiem sie co lepiej kupić: czy do zwykłego radia o mocy 4x25W dokupić wzmacniacz benzer 750 W za 220 zł który podobno ma 100W na kanale (a jest 4ro kanałowy) w RMS`ie ale to chyba przy 2 omach - czy lepiej kupić jakieś radio o mocy 4x45W ?? a jeszcze 2gie pytanie: skoro wzmacniacze niektóre mozna mostkować to czy radia samochodowe tez mozna ?? prosze o odp. z góry dzieki !! POZDROWIONKA!
| |
|
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Jeżeli wzmacz samochodowy ma żekomo 100W na kanał i kosztuje tylko 220zł to jest to totalna lipa. Co do radia samochodowego, to niedawno kupiłem takie za 800zł. Na pudełku pisze ogromnymi literami 4*45W, a w instrukcji 4*18W przy 14,2V zasilania. Naszczęście nie o moc mi chodziło ( poprzednie miało 2*4W i też było wystarczające ).
Ponadto pomyś, jeżeli ten wzmacniacz faktycznie ma 4*100W. To to jest 400W+300W starat=700W poboru mocy. 700/12 =58A. Jaka standartowa instalacja samochodowa to wytrzyma ?. Niewierz w bajki.
Acha co do mostkowania. Te wzmacniacze w lepszych radiach już pracują w układzie mostkowym, a układ mostkowy jest bardzo trudno drugi raz zmostkowac.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - zoltarek w dniu 2004-05-10 14:23:46
|
|
|
abarth5
|
|
no radia za 800 zł które miałoby mieć 4x18W to jeszcze nie widziałem a już tymbardziej 4W. troche przesadzasz-tak mi sie wydaje-a co do wzmacniacza (benzer`a) to nie masz racji mówiąc ze straty to 700W. 700W to max moc wzmacniacza przy którym sie jeszcze nie spali a nie pobór prądu. Aaaa i jeszzce jedno - na nim pisze ze ma na kanale 100W ale przy 2 omach wiec wydaje mi sie i nie tylko mi ( bo pytałem) ze przy 4omach to ma koło 50 - 60 W na mostku wiec to i tak wiecej niz najmocniejsze radio (samo) !! |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Popierwsze nie napisałem, żo to co mialo 2*4W było za 800zł, bo niewiwm ile kosztowało. To mocniejsze napewno tyle kosztowało i to po targowaniu. Posiada odtwarzacz mp3. Ponadto nie tylko moc jest istotna. Jeszcze jest jakość !!! I chyba nie jest to tanio wiec skąd wątpliwości.
Te 700W to nie straty, tylko maksymalny pobór mocy. Zacząłbym na Twoim miejscu patrzeć realnie na możliwości w połączeniu z cenami sprzętu, a nie interpretować informacji z bazarowego szajsu. Samochodowy wzmacniacz mostkowy bez przetwornicy w zasilaczu na 2 Omah najwyżej wyciągnie 50W na kanał i to pod warunkiem, że pracuje w klasie H. Jest to realne przy wzmacniaczu z przetwornicą ( przynajmniej teoretycznie ), ale 220zł to samej przetwornicy na 700W nikt nie sprzeda, a gzdzie reszta.
Zejdź na ziemię człowieku.
A propo moc dla radia samochodowego 4*18W przy 14,4V zasilania to jest moc typowa. Jak niewiezysz to policz ile mozna bez przetwornicy osiągnąc z 14V zasilania w mostku. Jak niepotrafisz policzyć , to uwierz tym co się znają , a niepowielaj przechwałek kolegów.
Pozdrawiam.
|
|
|
zoltarek
|
|
Jeżeli to jest wzmacniacz benzer B16, to faktycznie na nim pisze 750W .
Naprawdę to ma on 4*40W lub 2*75W.
Pewnie zaś nieuwierzysz.
|
|
|
abarth5
|
|
OK spokojnie czemu sie denerwójesz !? - no ale jak benzer ma 4x40W to i tak wyjdzioe taniejk niz jakbym mial kupic radio o mocy 4x45 W bo takie na allegro kosztują po 300 zł a przynajmniej 300 i na gieldzie pewnie też a co do jakości to nie chodzi mi akurat o jakąś super jakość tylko o moc bo ja słucham techno a tam ma być z regół mocny bass a czystość to dopiero 2 miejsce wiec mi niepotrzebne radio pioneer lub jakieś tam super firmowe tylko byle podróbka ale mocna i wmiare czysto grająca i oczywiscie z wyjściem na suba - czy moze orientujesz sie moze gdzie mozna dostać mocne (min4x45W) ale tanie radio (niekoniecznie nowe) ??? prosze o odp. Dzieki  |
 |
|
|
|
abarth5
|
|
aha jeszcze jedno - a ten benzer jak zmostkuje wszystkie kanały jako jeden to ile bedzie miał mocy ?? chodzi o moc najbardziej zbliżoną do najnormalniejszej mocy a nie jakaś kosmiczna - i co powiedziałbyś na to zeby takiego wzmaka podłączyć do skrzyni basowej z głośnikiem alphard LW 1000 i czy dobrze by to grało ?? PS; a jakby to grało na zmostkowanych 2 kanałach i na 4 zmostkowanych ???? |
 |
|
|
|
Cubestone
|
|
Moc rzedu 18W nie jest wcale smieszna...jezeli jest to moc sinusoidalna to budzi we mnie jak najwiekszy szacunek...jakies dwa lata temu zrobilem wzmacniacz basowy do samochodu, mial 29W(ale to byla wlasnie moc sinusoidalna) i spalilem nim 20cm glosnik tonsila...co akurat nie jest zbyt latwe(dodam ze glosnik mial 60W znamionowej)...a Ty abarth myslisz ze Twoje radio ma wiecej nic 5W na kanal??
|
|
Cubestone
|
|
mala korekta: mial 20W
|
|
abarth5
|
|
myślałem ze mi pomożecie a nie zbesztacie - no wielkie dzieki ! |
 |
|
|
|
Cubestone
|
|
hej no o co Ci chodzi?? pierwsza osoba, ktora tu besztala byl nikt inny jak Ty!! Kto smial sie z radia za 800zl i 4x18W na koncowce??!! Jezeli nie dajesz sobie wbic do glowy ze jest moc i moc to trudno...nie mialem na celu sie smiac z Ciebie...po prostu Ci powiedzialem jaka jest prawda.