| Autor |
"wzmacniacz do majka" |
|
|
KLINone
|
|
Wysłana - 4 styczeń 2004 01:01 | zgłoś naruszenie regulaminu
witam chcialem zapytac gdzie i za ile mozna kupic wzmaczniacz do mikrofony takiego normalnego chce zeby lepiej zbieral po prostu i jak go podpiac pozdrawiam
| |
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Cześć!
Najlepiej to sobie zrobić taki wzmacniacz. Do mikrofonu w zasadzie każdy wzmacniacz może się nadawać pod warunkiem, że ma on dość czułe wejście. Jeżeli nie, to można zastosować prosty przedwzmacniacz /np. na jednym tranzystorku/. Jako mikrofon może być użyty m. dynamiczny, elektretowy, pojemnościowy, węglowy itp. Każdy z nich ma swoje zalety i wady. Podczas prób z mikrofonem uważaj żeby mikrofon był możliwie daleko od głośników bo będzie następowało tzw. sprzęganie charakteryzujące się głośnymi gwizdami lub huczeniem. Można to zlikwidować skręcając potencjometr siły głosu ale wtedy wzmocnienie będzie nieduże. Najlepiej jest mikrofon umieścić za zamkniętymi drzwiami lub w innym mieszkaniu. Jednak przy dużym wzmocnieniu sprzęganie może także powstawać. A może chodzi Ci o mikrofon do CB radia?
Pozdrawiam!
Preskaler
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2004-01-05 17:54:29 |
Znawca -
 |
|
|
|
KLINone
|
|
dzieki widze ze sie na tym znasz ale ja jestem troche ciemny w tym i nie wiem jak np podpiac ten tranzystorek.. to ma byc sam tranzystorek czy cos jeszcze :P dzieki |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
No ja nadal nie wiem do czego to ma być ten mikrofon? Do CB radia, czy "estradowy" lub jeszcze do czegoś innego. Nie mogę więc jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Napisz więcej na ten temat.
Preskaler |
Znawca -
 |
|
|
|
KLINone
|
|
to taki zwykly majk dynamiczny ..nagrywam sobie w domku.. :) |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Strasznie trudno z Ciebie coś "wyciągnąć". ...nagrywam sobie w domku... ale na czym? Na magnetofonie /jakim?/ na kompie, czy jeszcze na czymś innym? To przecież nie ważne gdzie nagrywasz tylko co /muzyka, mowa/ i NA CZYM? Dokładnie jaki to sprzęt? Wnoszę także, że masz jakiś mikrofon tylko nie wiem jaki?
Preskaler |
Znawca -
 |
|
|
|
KLINone
|
|
heh :) napisalem 'zwykly majk dynamiczny' taki wlasnie posiadam nagrywam teksty na kompie :D co do dokladnego opisu... heh jest to majk za 10 zl..nic wiecej nie trzeba chyba mowic nie ma nawet firmy napisanej.. choc jak na taki slabiutki mic i tak w miare zbiera.. ale tylko w miare.. :D |
 |
|
|
|
KLINone
|
|
a jesli mowa o komp to 1,7 athlon 380ram ddr geforce4 440 i teraz najlepsze..... brak karty muzycznej..tylko zintegrowana :( |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|

Przykładowy schemacik przedwzmacniacza mikrofonowego.
Dane elementów:
R1 - Dobrać tak aby na kolektorze T1 było napięcie ok 4V
Pr - 10k /potencjometr montażowy/
R2 - 300k
R3 - 1k
C - 3x 0,1 -10uF /im większa pojemność tym lepsze niskie tony/
T1,T2 - 2x BC550C
W - dowolny wyłacznik
Preskaler
|
Znawca -
 |
|
|
|
Bubel 2
|
|
czyli jaki ma być ten R1 i te kondesatory do chyba najlepszy by był 10uf
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Kondensatory mogą być 10uF, tylko wtedy pewno muszą być elektrolityczne a jak elektrolityczne to muszą mieć napięcie dopuszczalne 12V i prawidłową polaryzację /+{-}na schemacie jej nie zaznaczałem/.
Preskaler |
Znawca -
 |
|