| Autor |
"wzmacniacz do mikrofonu" |
|
|
oskaras
|
|
Wysłana - 2 październik 2005 19:55 Przeniesiona przez Rafacker z działu 'GIEŁDA'. | zgłoś naruszenie regulaminu
posiadam mikrofon o impedancji 600 omów,, jest on podłączony do komputera, lecz żebym coś usłyszał musze głośno mówić głośno lub regulacje głośności w wieży ustawić dosyć głośno. Czy jest możliwość aby zrobić jakiś wzmacniacz zewnętrzny dla mikrofonu i dopiero od niego poprowadzić przewód do kompa? Jeżeli tak to proszę o schemat i spis elementów.
| |
|
 |
|
|
|
Jajeco
|
|
wpisujesz w google "przedwzmacniacz mikrofonowy" i masz jak byk:P:P |
 |
|
|
|
oskaras
|
|
|
|
|
oskaras
|
|

chciałbym robić ten, ale czy bedzie działał to niewiem? lecz niewiem co to są za elementy /(, kondensatory jakieś?
|
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
No i właśnie dlatego nie można zaczynać przygody z elektroniką "od środka"...
Najpierw trzeba chcieć poznać zupełne podstawy:
[http://www.edw.com.pl/ea/symbole.html]
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl] |
Znawca -
 |
|
|
|
oskaras
|
|
Zrobiłem ten układ, lecz jak go podłącze to w głośniku tylko buczy, nie wiem dlaczego, elementy na 99% połączyłem dobrze (chyba że tranzystory źle połączyłem, ale raczej nie). Czego to może być wina? |
 |
|
|
|
R. Horror
|
|
Wogóle cały ten układ mi się trochę nie podoba. Stopień wzmacniający z tranzystorem w układzie wspólnej bazy na samym wejściu to mało szczęśliwy pomysł. Pozatym kondensator 2.2uF jest włączony odwrotnie ..
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Akurat, to, ze o wspólnej bazie na wejściu to jest dobrze. Tak się kiedyś robiło przedwzmacniacze do mikrofonów dynamiczny. Mikrofon taki nie wymaga stopni wejściowych o dużej impedancji. Dlatego tak, że wspólna baza mniej szumi. Dzisiaj to już nie ma większego znaczenia bo są lepsze tranzystory.
Pozdrawiam
|
|
|
Preskaler
|
|
Tak jest! Potwierdzam post "Zoltarka"! A to że "buczy" bo nie jest ekranowany. Takie wzmacniacze, prócz schematu ideowego, wymagają jeszcze innych - doświadczalnych zabiegów i właśnie ekranowanie może pomóc! Zrób na początek tak, że zamiast mikrofonu załóż zworkę (Od elektrolitu do masy) i sprawdż czy dalej "burczy"? Jeśli burczy to świadczy o zbyt długich przewodach montażowych. Spróbuj wtedy włożyć go do metalowego pudełeczka (na miarę). Powinno pomóc!
|
|
|
zoltarek
|
|
Oprócz kodensatora odwrotnie narysowanego wartość rezystora 3,3M mi się nie podoba. W obwodzie kolektorowym drugirgo tranzystora powinien płynąć prąd ok 2mA. Ten tranzystor jest polaryzowany przez 3,3M Czyli tranzystor by musiał mieć h21 na poziomie conajmniej 2000. Napewno ten rezystor jest zaduży.
Pozdrawiam
|
|
|
Preskaler
|
|

Te obszary (na niebiesko) trzeba zaekranować!
 |
|