| Autor |
"wzmacniacz na trafo od amator 2 stereo" |
|
|
mectek
|
|
Wysłana - 4 sierpień 2003 00:27 | zgłoś naruszenie regulaminu
witam wszystkich
dysponuje trafo od amplitunera amator 2 stereo i chciałbym zbudować sobie na nim jakiś wzmacniacz. moc jego nie bedzie wielka jaieś 10 W na kanał ale spoko to nie ma być jakiś potężny moloch co działą jak "fabryka dźwięku"."Fabrycznie" końcówka mocy jest zbudowana na układach hybrydowych GML 026 jednak jest problem z ich otrzymaniem, posiadam schemat aplikacyjny tego układu (GML 026) jednak jest problem z tranzystorami BCE 177 i BCE 107 które wchodzą w skład tego uładu ( już chyba takich nie produkują !!! może sie mylę ale nie wiem, może są jakieś zamienniki)czekam na wasze propozycje.
ZSE BYDGOSZCZ
| |
|
 |
|
|
|
sebek1234
|
|
Te BCE 107 i 177 to chyba BC 107 i 177 i te tranzystory produkuja .
|
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
A dlaczego chcesz podrabiać dość dennego GML-a ?
Przecież zamiast podrabiać przestarzałego hybryda możesz dać jakieś bardziej dzisiejszego TDA 20XX dla takich małych mocy, albo zrobić coś na elementach dyskretnych innego ni GML026.
Były tranzystory BCE i BC. To prawie to samo.
Zoltar |
Znawca -
 |
|
|
|
mectek
|
|
no tak tylko że do TDA potrzebne jest napięcie symetryczne, a to trafo daje pojedyńcze napięcie 36 V.
ZSE BYDGOSZCZ |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Ależ skąd. One mogą pracować w konfiguracji z napięciem symetrycznym jak również z pojedynczym. Mogę Ci jutro przysłac schemat na TDA2030 zasilanym pojedynczym napieciem.
Zoltar |
Znawca -
 |
|
|
|
mectek
|
|
Dziekuje "zoltarek" za zinteresowanie sie moją sprawą. Poprostu to z tym napięciem symetrycznym wzięlo sie stąd że z tych schematów które analizowałem to wszywstkie TDA były zasilane napięciem symetrycznym. Ale skoro posiadasz taki schemacik gdzie zasilanie jest pojedyńcze byłbym bardzi wdzięczyn za podesłanie mi go. Z góry dziękuje.
ZSE BYDGOSZCZ |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
To jutro podeślę, bo dzisiaj nie jestem w domu.
Symetryczne zasilanie pozwala na osiagniecie lepszych parametrów, ale z braku laku ....
Zoltar |
Znawca -
 |
|
|
|
mectek
|
|
no tak, poprostu mam taki transformator, a poco ma leżeć jak można go do czegoś wykorzystać.
ZSE BYDGOSZCZ |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|

Oto schemat.
Na [www.st.com] w wyszukiwarce możesz napisac tda2030. Tam jest cala dokumentacja do niego wraz ze schematamu i rysunkami płytek.
Zoltar
|
Znawca -
 |
|
|
|
mectek
|
|
dziekuje za schemat, tylko z tego co przeczytałem o układzie TDA 2030 to jest on zasilany napięciem 18V a moje trafo daje 36 V. I co mam w takiej sytuacju zrobić, liczyć ile zwojów wypada na wolt i potem odwinąć odpowiednią liczbe zwojów , czy może jest jakiś prostszy sposób??
ZSE BYDGOSZCZ |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Nie prawda. On jest zasilany napieciem +-18V lub pojedynczym 36V, a to jest dla Ciebie jak znalazł.
Jak nie wierzysz to zajzyj pod adres, który Ci podałem.
Ponadto możesz go zrobić np: na TDA2040. Do niego schematu nie mam, ale również w internecie bedzie łatwo osiagalny.
Pozdrawiam
Zoltar |
Znawca -
 |
|