Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 3208 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
wzmacniacz na trafo od amator 2 stereo 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "wzmacniacz na trafo od amator 2 stereo"   

mectek
 Wysłana - 4 sierpień 2003 00:27        | zgłoś naruszenie regulaminu

witam wszystkich
dysponuje trafo od amplitunera amator 2 stereo i chciałbym zbudować sobie na nim jakiś wzmacniacz. moc jego nie bedzie wielka jaieś 10 W na kanał ale spoko to nie ma być jakiś potężny moloch co działą jak "fabryka dźwięku"."Fabrycznie" końcówka mocy jest zbudowana na układach hybrydowych GML 026 jednak jest problem z ich otrzymaniem, posiadam schemat aplikacyjny tego układu (GML 026) jednak jest problem z tranzystorami BCE 177 i BCE 107 które wchodzą w skład tego uładu ( już chyba takich nie produkują !!! może sie mylę ale nie wiem, może są jakieś zamienniki)czekam na wasze propozycje.

ZSE BYDGOSZCZ

sebek1234
 Wysłana - 4 sierpień 2003 08:42      [zgłoszenie naruszenia]

Te BCE 107 i 177 to chyba BC 107 i 177 i te tranzystory produkuja .

zoltarek
 Wysłana - 4 sierpień 2003 10:34      [zgłoszenie naruszenia]

A dlaczego chcesz podrabiać dość dennego GML-a ?
Przecież zamiast podrabiać przestarzałego hybryda możesz dać jakieś bardziej dzisiejszego TDA 20XX dla takich małych mocy, albo zrobić coś na elementach dyskretnych innego ni GML026.
Były tranzystory BCE i BC. To prawie to samo.

Zoltar

Znawca -

mectek
 Wysłana - 4 sierpień 2003 16:34      [zgłoszenie naruszenia]

no tak tylko że do TDA potrzebne jest napięcie symetryczne, a to trafo daje pojedyńcze napięcie 36 V.

ZSE BYDGOSZCZ

zoltarek
 Wysłana - 4 sierpień 2003 16:41      [zgłoszenie naruszenia]

Ależ skąd. One mogą pracować w konfiguracji z napięciem symetrycznym jak również z pojedynczym. Mogę Ci jutro przysłac schemat na TDA2030 zasilanym pojedynczym napieciem.

Zoltar

Znawca -

mectek
 Wysłana - 4 sierpień 2003 17:41      [zgłoszenie naruszenia]

Dziekuje "zoltarek" za zinteresowanie sie moją sprawą. Poprostu to z tym napięciem symetrycznym wzięlo sie stąd że z tych schematów które analizowałem to wszywstkie TDA były zasilane napięciem symetrycznym. Ale skoro posiadasz taki schemacik gdzie zasilanie jest pojedyńcze byłbym bardzi wdzięczyn za podesłanie mi go. Z góry dziękuje.

ZSE BYDGOSZCZ

zoltarek
 Wysłana - 4 sierpień 2003 17:45      [zgłoszenie naruszenia]

To jutro podeślę, bo dzisiaj nie jestem w domu.
Symetryczne zasilanie pozwala na osiagniecie lepszych parametrów, ale z braku laku ....

Zoltar

Znawca -

mectek
 Wysłana - 4 sierpień 2003 17:49      [zgłoszenie naruszenia]

no tak, poprostu mam taki transformator, a poco ma leżeć jak można go do czegoś wykorzystać.

ZSE BYDGOSZCZ

zoltarek
 Wysłana - 5 sierpień 2003 07:59      [zgłoszenie naruszenia]

Oto schemat.
Na [www.st.com] w wyszukiwarce możesz napisac tda2030. Tam jest cala dokumentacja do niego wraz ze schematamu i rysunkami płytek.

Zoltar

Znawca -

mectek
 Wysłana - 6 sierpień 2003 00:01      [zgłoszenie naruszenia]

dziekuje za schemat, tylko z tego co przeczytałem o układzie TDA 2030 to jest on zasilany napięciem 18V a moje trafo daje 36 V. I co mam w takiej sytuacju zrobić, liczyć ile zwojów wypada na wolt i potem odwinąć odpowiednią liczbe zwojów , czy może jest jakiś prostszy sposób??

ZSE BYDGOSZCZ

zoltarek
 Wysłana - 6 sierpień 2003 10:06      [zgłoszenie naruszenia]

Nie prawda. On jest zasilany napieciem +-18V lub pojedynczym 36V, a to jest dla Ciebie jak znalazł.
Jak nie wierzysz to zajzyj pod adres, który Ci podałem.
Ponadto możesz go zrobić np: na TDA2040. Do niego schematu nie mam, ale również w internecie bedzie łatwo osiagalny.

Pozdrawiam

Zoltar

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

wzmacniacz na trafo od amator 2 stereo

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL