| Autor |
"wzmacniacze??" |
|
|
okolombard
|
|
Wysłana - 4 październik 2003 04:07 | zgłoś naruszenie regulaminu
witam,
mam takie pytanko które mnie męczy posiadam bardzo dobre wzmacniacze samochodowe z seri v12 z 99r. były one wtedy z najwyższej pólki dałem za nie majątek i mam je do dzisiaj ale gnębi mnie jedno pytanie czy wzmacniacze się starzeją? chodzi o to czy w końcu się popsują bo elementy się wysłużą? bardzo dbam o nie ale zaczynam się o nie obawiać a nie chciał bym ich sprzedawać bo są bardzo dobre poradzcie albo sprostujecie moje obawy
| |
|
 |
|
|
|
okolombard
|
|
|
|
|
Preskaler
|
|
Cześć!
W sensie technicznym sprzęt elektroniczny w bardzo małym stopniu tarzeje się. Chyba tylko kondensatory elektrolityczne z czasem wysychają. Sprzęt natomiast starzeje się "moralnie" tzn. wychodzi coraz więcej nowych urządzeń, o coraz lepszych parametrach i ten sprzęt z górnej półki zaczyna wędrówkę w dół. Ale znów po jakimś czasie nabiera wartości kolekcjonerskiej /100 lat/.
Pozdrawiam!
Preskaler |
Specjalista -
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Cześć!
W sensie technicznym sprzęt elektroniczny w bardzo małym stopniu starzeje się. Chyba tylko kondensatory elektrolityczne z czasem wysychają. Sprzęt natomiast starzeje się "moralnie" tzn. wychodzi coraz więcej nowych urządzeń, o coraz lepszych parametrach i ten sprzęt z górnej pułki zaczyna wędrówkę w dół. Ale znów po jakimś czasie nabiera wartości kolekcjonerskiej /100 lat/.
Pozdrawiam!
Preskaler |
Specjalista -
 |
|
|
|
okolombard
|
|
ok. dzięki a tak jeszcze mnie męczy w jakim czasie te kondensatory elektrolityczne wysychają tak ok. to jest 5 lat 10 czy ????
pozdrawiam
|
 |
|
|
|
okolombard
|
|
jakie będą objawy jeżeli kondensatory we wzmacniaczu powysychają?
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
To zależy. Są urządzenia, w których elektrolity pracują ponad 30 lat, a widziałem sprzęt niespełna 10-cio letni, w kórym trzeba było ich wymienić. Zależy to od typu elektrolitów i czasu używania sprzętu. Radzę Ci jednak tym się nie przejmować, bo koszt wymiany jest stosunkowo niewielki. Moja rada to: Używaj fajnego sprzętu ile wlezie i ciesz się, że tak dobrze chodzi!
Acha! Jeszcze objawy! Też nie można jednoznacznie odpowiedzięć na to pytanie, bo to zależy, które kondensatory najpierw stracą pojemność? Najbardziej z nich narażone są te, które podczas pracy są podgrzewane. Konstruktorzy różnie ich rozmieszczają. Nie znam Twojego sprzętu i nie odpowiem na to pytanie jednoznacznie. Jeżeli będą to kond. sprzęgające, to zanikać będą niskie tony, a jeśli el. w zasilaczu, to pojawić się może brum /przydżwięk sieci/.
Pozdro!
Preskaler
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2003-10-09 05:39:04 |
Specjalista -
 |
|
|
|
okolombard
|
|
a na twoje oko czy to dużo na tej klasy wzmacniacze te niecałe 5 lat były to w 99 roku najwyższe modele "alpine" dziś bardzo trudne do dostania na rynku wtórnym ze bwzględu na cene w tamtych latach
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Myślę, że tej klasy wzmacniacz powinien chodzić jeszcze conajmniej dziesięć lat bez kłopotów.
Preskaler
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2003-10-09 10:40:19 |
Specjalista -
 |
|
|
|
okolombard
|
|
ta odpowiedz mnie w pełni satysfakcjonuje
zapomniałem jeszce dodać że leżały 2 lata w domu i były nie używane bo nie mogłem jeżdzić autem
|
 |
|
|
|
okolombard
|
|

Preskaler chciałem ci jeszcze pokazać wnętrze jednego z tych wzmaków
|
 |
|