Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1698 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
wzmacniacze akustyczne 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "wzmacniacze akustyczne"   

wiewiur
 Wysłana - 6 kwiecień 2005 21:38        | zgłoś naruszenie regulaminu

witam wszystkich serdecznie.
mam do was prosbe. potrzebuje materialow do prezentacji na temat wzmacniaczy akusycznych. poszukalem troche w internecie, ale za bardzo nie znalazlem tego, co by mnie zainteresowalo. chodzi mi o ogolne zagadnienia typu: historia, budowa, dzialanie itp. calosc na okolo 10 minut omawiania.
w bibliotece nie mam mozliwosci znalezienia czegos dla siebie, bo nie mam wgladu do kazdej ksiazki, tylko panie bibliotekarki moga co najwyzej "domyslec sie" po tytule. czy moglibyscie polecic jakas konkretna pozycje ksiazkowa na ten temat, albo podac jakies linki do stron o tej tematyce? (ale material bedzie prezentowany pol-laikom +wykladowca wiec nie musi byc bardzo konkretny)
jesli moglibyscie mi pomoc, dzieki dla was ;)

Arnold_S.
 Wysłana - 6 kwiecień 2005 22:23      [zgłoszenie naruszenia]

Chyba najwięcej informacji historycznych jakie można odnaleźć, dotyczy radia:
[search.yahoo.com/search?p=history+power+amplifier+old+radio&ei=UTF-8&fr=FP-tab-web-t&fl=0&x=wrt]

A z punktu widzenia historii, to chyba wzmacniacze lampowe były dawniej stosowane, zanim pojawiły się półprzewodniki(tranzystory).
Szukaj więc informacji w internecie na temat wzmacniaczy lampowych...

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

Znawca -

Preskaler
 Wysłana - 8 kwiecień 2005 09:14      [zgłoszenie naruszenia]

Tak jest! "Arni" ma rację! Dawniej w początkowym oresie istnienia radia, głos odbierany był na słuchawki. Pierwsze wzmacniacze (oczywiście lampowe) były drogie i ich parametry... słabe. Umożliwiało to jednak już odtwarzanie na głośnik transmisji radiowych. Tak więc "Radio" było napędem dla konstruktorów, zmuszając ich do budowy co raz lepszych i silniejszych wzmacniaczy. Po osiągnięciu pewnego progu jakościowego, zaczęto stosować wzmacniacze w nagłośnieniu (radiowęzeł uliczny - póżniej także domowy) no i na scenach, estradach, wiecach itp. Wynalezienie tranzystora (1947r) nie spowodowało nwtychnmiastowego wyparcia wzmacniacza lampowego z powodu możliwości przenoszenia bardzo małych mocy przez ówczesne tranzystory. Kierunkiem rozwojowym tranzystora były kieszonkowe i przenośne odbiorniki radiowe, aparaty wzmacniające dla niedosłyszących itp. Była to rewolucja z powodu możliwości miniaturyzacji i ekonomiczności zasilania (tranzystorowe urządzenia zużywały kilkakrotnie mniej energii elektrycznej). Technologie wytwarzania tranzystora ciągle się doskonaliły a parametry półprzewodników były co raz lepsze. Długo jednak nie mogły osiągnąć parametrów wzmacniaczy lampowych i przez to dopiero pod koniec lat 60-tych zaczął się proces wypierania lampy przez tranzystor aby w latach 80-tych osiągnąć prawie 100%-owe pokrycie rynku przez półprzewodniki. W czasach obecnych znów lampa zaczyna wracać do łask w niektórych dzidzinach elektroniki ale jest to tylko bardzo niewielki procent (ułamkowy) wszelkiej produkcji elektronicznej.
Wracając do tematu, nigdzie nie spotkałem książki, która w całej swej traści poświęcona byłaby historii wzmacniacza. Owszem, głównie we wstępach są jakieś, mniej lub więcej obszerne "rysy historyczne" tego tematu ale to trzeba poprzeglądać i wyłapać elementy interesujące aby tworzyły jakąś zwartą całóść. Chyba najlepiej zajrzeć do książki E.Aisberg'a pt. "Radio?... ależ to bardzo proste!" ?

Preskaler

Specjalista -

wiewiur
 Wysłana - 15 kwiecień 2005 23:30      [zgłoszenie naruszenia]

no tak. juz znalazlem wiekszosc interesujacych mnie informacji,wiem jak laczy sie w uklad Darlingtona i kaskOdowo.

aaaaleeee: jak laczy sie tranzystory kaskAdowo. ??

Preskaler
 Wysłana - 16 kwiecień 2005 11:46      [zgłoszenie naruszenia]

Nie spotkałem się z takim określeniem "kaskadowo" w elektronice. Kaskady (w życiu "prywatnym" to są schody ze spadającą po nich wodą. Gdzie Ty znalazłeś takie określenie?

Preskaler

Specjalista -

wiewiur
 Wysłana - 16 kwiecień 2005 15:42       [zgłoszenie naruszenia]

musialem sie przeslyszec ;)
albo ktos chcial mnie w konia zrobic :P
dzieki za informacje :D

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

wzmacniacze akustyczne

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL