Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 650 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
złamana płytka drukowana 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "złamana płytka drukowana"   

Ironskater
 Wysłana - 11 maj 2011 20:18        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam
Moja ładowarka od wkrętarki jakis czas temu upadła na ziemie co spowodowało ze jej płytka ułamała sie tak ze tylko 1 ze sciezek została podzielona na pół.
Moje pytanie czy jest jakas mozliwosc uratowania tej płytki? Nigdy sie na tym nie zastanawialem wiec bardoz mnie to ciekawi na przyszlosc bym juz wiedział. Jesli tak to prosze o pomoc czy zostaje zamowienie nwoej plytki ? Ładowakri juz takiej nie dostane a cąły sprzet nowy to juz najgorsza opcja ;(
Pozdrawiam

Tokarz357
 Wysłana - 11 maj 2011 20:49      [zgłoszenie naruszenia]

Trzeba zlutować ścieżkę tej płytki i najlepiej czymś wzmocnić. Nie ma ptrzeby zamawiania czy dorabiania nowej.

Uwaga! Wypowiedź wymaga korekty fachowca!!!

zbys
 Wysłana - 11 maj 2011 21:57      [zgłoszenie naruszenia]

Zdrapujesz farbe ze sciezki po obu stronach pekniecia (o ile jest), przykladasz na to krotki kawalek drucika i lutujesz.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Specjalista -

Ironskater
 Wysłana - 12 maj 2011 18:52      [zgłoszenie naruszenia]

rozumiem ze plytke moge skleic np jakims klejem typu super glue a sciezke polaczyc miedzianym drucikiem ? ale czego ten drucik by sie trzymal chyba lut do sciezki nie doklei sie az tak mocno pewnie latwo by odpadl podzczas wstrzasów. Czyli np plytka moglaby byc przlemana w pol a sciezka przedluzona o miedziany drucik i by działało ? :) Bo rozumiem w plytce najwazniejsze sa sciezki i gdyby jakis kancik ulamal sie ( obszar bez sciezek) to plytka by dalej dzialala tak ?

zbys
 Wysłana - 12 maj 2011 19:40      [zgłoszenie naruszenia]

Dobrze przylutowany drut bedzie trzymal bardzo mocno.
Plytke mozesz skleic super glue - nie zaszkodzi, a wzmocni.
Odlamane kawaki plytki bez sciezek nic nie wnosza do pracu urzadzenia, co nawyzej moze plytka luzno latac, jak akurat opiera sie o odlamany rog.

Specjalista -

Ironskater
 Wysłana - 12 maj 2011 20:05      [zgłoszenie naruszenia]

Ok dziekuje zbys a zatem do dzieła postaram sie polaczyc 2 sciezki drucikiem miedzianym a mzoe takie male dopytanie jakiej grubosci powinien byc ten drucik ? wystarczy 1 nitka ze zwyklego kabla zasilajacego ? i czy drucik musi byc polaczony koncowkami czy poprostu wlutowany na sciezke a na sciezce 2 luty po obu stornach zlamania ? Czyli mam zrobic tak zwana mufe sciezki ? :)

zbys
 Wysłana - 12 maj 2011 21:10      [zgłoszenie naruszenia]

Taki drucik o srednicy conajmniej 1/2 szerokosci sciezki. A moze byc nawet taki jak sciezka. Mozesz skrecic 2-3 druciki, jak masz cienkie. Wez najpierw oczysc sciezke z obu stron zlamania, cienko pocynuj i dopiero przyloz i przylutuj drut.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2011-05-12 21:10:22

Specjalista -

Ironskater
 Wysłana - 12 maj 2011 22:10      [zgłoszenie naruszenia]

zbys wielkie dzieki za twoje informacje przynaje Ci soga ;)

Ironskater
 Wysłana - 13 maj 2011 22:01      [zgłoszenie naruszenia]

przepraszam jeszcze raz male tylko dopytanie jaka cyne polecacie ? byłbym bardzo wdzieczny bo wiem ze powinna byc na pewno z topnikiem ale jak gruba ? prosze o pomoc z gory dziekuje

Preskaler
 Wysłana - 13 maj 2011 23:46      [zgłoszenie naruszenia]

Grubość cyny zwykle dostosowuje się do szerokości lutowanych ścieżek. Jeśli masz ścieżki o szerokości 0,4 mm to cyna o grubości 2 mm zaleje sąsiednie i spowoduje zwarcie. Cyna więc powinna być tak cienka jak szerokość ścieżki maksymalnie. Cieńsza może też być ale jak będzie zbyt cienka to traci się wtedy czas przy lutowaniu szerokich ścieżek.

Preskaler

Znawca -

Ironskater
 Wysłana - 15 maj 2011 15:43       [zgłoszenie naruszenia]

słuszna słusznosc wielkie dzieki Preskaler : )

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

złamana płytka drukowana

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL