Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 25210 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Śmietnik
zamienniki tranzystorów 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "zamienniki tranzystorów"   

kfiatek
 Wysłana - 4 listopad 2002 00:35       

Przeniesiona przez Arnold_S. z działu 'Laboratorium'. | zgłoś naruszenie regulaminu

Cześć i czołem kluski z rosołem. Sorry ale korci mnie by zadać Wam pytanie jeśli czujecie się na siłach to odpowiedzcie mi na nie :o)
Czy znacie jakąś stronke skąd można ściągnąć katalog zamienników tranzystorowych, mmm... a może macie taki właśnie katalog u siebie w komputerku i chcielibyście się nim podzielić :o)
Widziałem już dwa takie katalogi w sieci ale nie dało się ich ściągnąć buuu :( Dobrze by było mieć taki katalog na dysku by mniejsze rachunki przychodziły za internecik.
A tak na marginesie jeśli zobaczycie malinowe strony elektroniczne to napiszcie ich adresiki :o)
Postrofionka

joł joł czy złapałeś mnie przed chwilą za tyłek? :o)

TJM
 Wysłana - 4 listopad 2002 08:32      [zgłoszenie naruszenia]

Tak mi się wydaje ale nie wiem że można wyszukiwać zamienniki w ofercie TME (katalog online). Chyba [www.tme.pl] czy coś takiego.Mam też grubą książkę około 1000 stron z zamiennikami ale raczej ciężko byłoby ją zamienić na postać elektroniczną.

Niech moc będzie z wami (400W )

quasar
 Wysłana - 9 listopad 2002 21:19      [zgłoszenie naruszenia]

sa katalogi z zamiennikami na CD.spytaj w sklepach z czesciami elektronicznymi(oni maja) skad je wziac.dolaczane sa do katalogow firm zajmujacych sie przedaza czesci(rowniez wysylkowo-wtedy na pewno mozesz liczyc na katalog+CD jak cos zamowisz) tylko nie pamietam nazw firm.jak sie dowiem to dam znac

MAXPAYNE
 Wysłana - 13 wrzesień 2004 20:38      [zgłoszenie naruszenia]

JA TEZ POSZUKUJE TAKIEGO KATALOGU ZTRANZYSTORAMI I ICH ZAMIENNIKAMI JESLI KTOS BY MIAL COS TAKIEGO TO BARDZO BYM PROSIL.
DZIEKUJE
POZDRAWIAM

Preskaler
 Wysłana - 17 wrzesień 2004 09:55      [zgłoszenie naruszenia]

Z tranzystorami zamiennymi jest trochę tak jak z butami. Niby numer jest najważniejszy i możesz sobie sprawić inne o tym samym numerze ale to nie jest gwarancją, że będzie Ci się w nich dobrze chodziło (tak jak w starych). Tranzystory mają swe odpowiedniki (zamienniki) i bywają produkowane identyczne (niby) pod innymi oznaczeniami. Okazuje się jednak, że w układach mimo wszystko zachowują się gorzej. Poza tym nawet w tym samym typie tranzystory mają tak duży rozrzut parametrów, że niejednokrotnie trzeba je selekcjonować (niektóre firmy to robią wstawiając dodatkowe oznaczenia, np A, B, C lub I, II, III... itp.) pod względem wzmocnienia, szumów własnych, niezawodności itp. Zależy też od tego w jakim układzie ten tranzystor chcemy zamienić? W stopniach mocy najwżniejszymi parametrami będą - max. moc, prąd i napięcie (mogą być trochę większe od oryginalnych). W stopniach w,cz i innych, decydować o powodzeniu zastąpienia, inne parametry. Dlatego jestem przeciwnikiem bezmyślnego zastępowania tranzystorów wg. jakiegoś tam zestawienia lecz przemyślanego odszukania w katalogach, takiego typu, który spełni zadanie w naszym układzie. Pewnie, że wstępnie można takie tranzystory wybrać z zamienników ale radzę póżniej sprawdzić i porównać ich parametry w katalogach. Niektóre firmy celowo podają inne dane katalogowe, żeby klient nie wiedział dlaczego niby zastępczy tranzystor jest gorszy od oryginału?

Preskaler

Marco_ZG
 Wysłana - 10 marzec 2006 23:53      [zgłoszenie naruszenia]

Ja mam taki katalog odpowiedników zrobiony w Exelu, nie pamietam gdzie to sciągnołem. Jest 46126 pozycji.

Arnold_S.
 Wysłana - 13 marzec 2006 14:57      [zgłoszenie naruszenia]

To podziel się dobry człowieku.

[http://www.yousendit.com] Wrzuć to tutaj(po przyjęciu pliku na serwer podaj link).

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

Marco_ZG
 Wysłana - 13 marzec 2006 17:03       [zgłoszenie naruszenia]

Ściągajcie chłopaki i dziewczyny...(katalog zamienników tranzystorów w Exelu) [s51.yousendit.com/d.aspx?id=0JIKT56QYIH950KKRQGA0WAG3E]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

zamienniki tranzystorów

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL