Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 3169 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
zasilacz 9V 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "zasilacz 9V"   

active555
 Wysłana - 8 sierpień 2006 18:22        | zgłoś naruszenie regulaminu

mam cos takiego jak na zdjeciu, transformator AC/AC i stabilizatorki L7809CV.
potrzebuje z tego zrobic zasilacz 9V stabilizowany. wiem tyle ze musze uklad prostowniczy dodac pomiedzy transformator a stabilizator.
czy moze mi ktos powiedziec co musze jeszcze dokupic i jak polutowac to wszystko? (chodzi mi o taki prosty rysunek). z gory wielkie dzieki:)

el_bart
 Wysłana - 8 sierpień 2006 18:53      [zgłoszenie naruszenia]

kup lepiej na allegro gotowy zasilacz za parenascie zl i po problemie.:)

[baszerr.org]

active555
 Wysłana - 8 sierpień 2006 18:59      [zgłoszenie naruszenia]

dodam jeszcze ze mam takich transformatorów kilka sztuk, podobnie ze stabilizatorkami. chce to wykorzystac.

Preskaler
 Wysłana - 9 sierpień 2006 16:20      [zgłoszenie naruszenia]

Nie da się tego tak prosto zrobić bo do tego transformatorka (w obudowie) potrzeba prostownik i kondensator elektrolityczny a napięcie po wyprostowaniu i odfiltrowaniu będzie ok. 11 V. Jest to trochę mało, żeby stabilizator dobrze to stabilizował ale spróbować możesz. Wartość elektrolitu zależeć będzie od tego jaki prąd będziesz pobierał i jaki sprzęt tym zasilał (od 500uF/16V do 10 000uF/16V).

Preskaler

Znawca -

active555
 Wysłana - 9 sierpień 2006 23:44      [zgłoszenie naruszenia]

chetnie bym sprobowal. jakby mogl mi ktos narysowac co i jak podlaczyc z podpisanymi poszczegolnymi pozdespolami, zebym mogl takowe kupic (nie chodzi o schemat, tylko prosty rysunek:)

zasilacza raczej rozkrecal nie bede bo i sie nie da - wszystkie elementy umieszcze w jakims zmyslnym pojemniczku:)

Preskaler
 Wysłana - 11 sierpień 2006 10:39      [zgłoszenie naruszenia]

Zrób najpierw bez stabilizacji! Schemat - to jest właśnie NAJPROSTSZY rysunek. Oprócz elementów wymienionych wyżej kupić jeszcze trzeba prostownik (mostek prostowniczy) 1.5A (lub większy). Tutaj masz przykład dyskusji i przykładowe schematy. [felektr.katalogi.pl/temat396/]
[felektr.katalogi.pl/temat5400/] [felektr.katalogi.pl/temat3791/]
A tak na marginesie to z prawej strony na górze aktualnie oglądanej strony masz przycisk "SZUKAJ". Naciśnij go i wpisz magiczne hasło "Zasilacz"! Znajdziesz mnóstwo ciekawych tematów.

]

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2006-08-11 10:42:44

Preskaler

Znawca -

CrisELDi
 Wysłana - 18 sierpień 2006 14:25       [zgłoszenie naruszenia]

Witaj!
Może to ci pomorze! To jest prosty "Schemacik" zasilacza 9V ze stabilizatorem LM7809(podobne układy)! Trochę ci to rozrtysowałem jak i co ma być połączone pamietaj o biegunach i wejsciu układu Stab. bo będą się grzać lub bum!!

Pozdrawiam!!!

(Dj-CrisELDi-Krzysztof)

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

zasilacz 9V

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL