| Autor |
"zasilacz do radyjka" |
|
|
SCREAM
|
|
Wysłana - 30 marzec 2010 22:29 | zgłoś naruszenie regulaminu
mam radyjko na baterie 4x 1.5v
chce podlaczyc do zasilacza, na wejsciu jest napisane 9V ale nie ma ile amperów. kiedys podlaczylem pod zasilacz z zakresem pod 1 do 12 , dalem na moze 4v i mi się zjarał... więc nie chce ponownie tego radia. czy nie mogę podlaczyc takiego uiniwersalego z przelacznikiem? ma tez znaczenie przelacznik +- ? jesli tak to jak go nastawic? na radiu mam zanzacozne ze w srodku mam + a na zewnątrz -
Zmieniony przez - SCREAM w dniu 2010-03-30 22:29:27
| |
|
 |
|
|
|
Tokarz357
|
|
No to napięcie zasilające musi wynosić około 6V, więc 9 odpada. Przy 4 V może się "zjarał" bo pomyliłeś polaryzacje... Można by podłączyć je pod zasilacz uniwersalny, ale jeżeli mamy ten sam na myśli, to radze uważać, bo tam nie ma stabilizacji i zamiast 6V jest np 8 lub więcej. Co do przełącznika +\- to ma on znaczenie i musisz go ustawić tak, żeby w środku mieć + a na zewnątrz minus (tak jak w radiu).
Co do ogólnej całości to jak coś piszesz, to przeczytaj to przed wysłaniem, bo "dałem na może 4v i mi się zjarał... więc nie chce ponownie tego radia" brzmi dość dziwnie, bo jeśli tak, to ma wyglądać to poprostu je wyrzuć. Klawisze shift i alt też mają swoje zastosowanie...
|
|
SCREAM
|
|
piszę na laptopie a tu czasem przeskakuje mi kursor jak przypadkowo naciskam touchpad więc to normalka ze czasem wychodzi taka kaszanka ;]
co do 9v to wlasnie ma być 9 a nie 6 bo na radyjku jest napisane na wejsciu 9v. nie napisales mi ile amperów ma miec zasilacz? 3? 4? 4,5 ? bo raczej to tez ma znaczenie |
 |
|
|
|
zbys
|
|
Jaki model tego radyjka? Czesto bywa, ze radio z baterii ma 6V, ale z zewnetrznego zasilacza wiecej, bo wtedy masz wieksza moc wzmacniacza. Zasilacz mogl sie zjarac, bo albo byla odwrocona polaryzacja (j/w Tokarz) lub po prostu mial za mala wydajnosc. Nie znajac modelu radia trudno nawet oszacowac ile moze brac pradu. Poniewaz wiekszosc zasilaczy jest niestabilizowana, to bezpieczniej jest ustawic na 6V i radio tez bedzie na tym chodzic. Gdyby okazalo sie, ze przy glosniejszym graniu zasilacz sie nie wyrabia, mozna przelaczyc na 7,5V lub 9V. Najlepiej gdybyc mial miernik i sprawdzil jakie napiecie jest naprawde przy danym ustawieniu przelacznika.
 |
|
|
|
SCREAM
|
|
to jest małe okrągłe radyjko philipsa o srednicy dłoni i grube moze na 5 cm. chyba kupię zasilacz 9v tylko te ampery... nadal nie wiem ile |
 |
|
|
|
SCREAM
|
|
no więc ? ile Amperów musi miec tez zasilacZ? |
 |
|
|
|
Tokarz357
|
|
Dobra, strzelam na całego! Niech ma w sobie wzmacniacz o mocy "pi razy drzwi" 1W, to jak na mój gust te 200-300mA wystarczy. Mnie OR "Dana" chodzi na zasilaczu o podobnej wydajności, więc takie radio powinno śmigać.
Zmieniony przez - Tokarz357 w dniu 2010-04-09 21:32:14
|
|
Preskaler
|
|
Dodać jeszcze można, że więcej "tych amperów" może zasilacz mieć i nic złego się nie stanie ale jeśli będzie za mało to spali się zasilacz i radio może źle grać. Kup jednak zasilacz stabilizowany bo te niestabilizowane mają zwykle większe napięcie. No chyba, że będzie niestabilizowany na 6V to wtedy może być.
|
|
|
SCREAM
|
|
|