Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 670 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
zasilacz na LM317T +zabezpieczenie 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "zasilacz na LM317T +zabezpieczenie"   

TDArti
 Wysłana - 15 listopad 2011 21:57        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam. Mam pytanie odnośnie popularnego zasilacza na układzie lm317t jak zrobić jakieś proste zabezpieczenie przeciwzwarciowe do tego zasilacza? Sporo szukałem ale większość schematów jest dość skomplikowanych a ja potrzebuje czegoś prostego i na tranzystorach jak najmniejszym kosztem nie chciałbym spalić więcej tranzystorów i LM-ów.Wydajność jaką chciałbym uzyskać to 5A 30V (z prostszych schematów jakie znalazłem jest ten [w372.wrzuta.pl/obraz/44QdOAXZjii/zabezpieczenie_lm317] lecz czy jest on poprawny i jakie ma ograniczenie prądowe?)

zbys
 Wysłana - 16 listopad 2011 01:36      [zgłoszenie naruszenia]

Uklad jest "prawie" poprawny. Wolna nozka potencjometra R2 nie moze wisiec w powietrzu. W tym przypadku powinna isc do masy. A to dlatego, ze w obecnym ukladzie to jak suwak straci kontakt (np. w czasie pokrecania) to napiecie na wyjsciu podskoczy do pelnego napiecia prostownika. Natomiast przy nozce na masie podskoczy do maksymalnego jakie mozna ustawic, czyli w tym przypadku do okolo 20.19V.

Wartosc pradu ograniczanego w tym ukladzie to napiecie Ube tranzystora Q1 podzielone przez R5.

Jezeli zalozyc Ube=0,7V, to mamy Imax = 0,7V/1Ω = 0,7A

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -

TDArti
 Wysłana - 16 listopad 2011 19:33      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki za zainteresowanie:) No tak potencjometr nie zwróciłem uwagi,poza tym jest ok? Czyli im mniejsza rezystancja R5 tym większy prąd.(07V/0.15=5A?)Nie za bardzo rozumiem zasadę działania tego układu co się dzieje podczas zwarcia?Byłbym wdzięczny za jakąś małą wypowiedź;)

zbys
 Wysłana - 17 listopad 2011 02:11      [zgłoszenie naruszenia]

Uklad U2, czyli LM317 stara sie utrzymac na wyjsciu zadane napiecie. A wiec w miare wzrostu obciazenia rosnie jego prad, a wiec i prad doplywajacy. Czesc tego pradu to prad R1, zas czesc to prad bazy Q2. Powoduje to wysterowanie tranzystora Q2 i bierze on na siebie glowny prad obciazenia. Tranzystor Q1 przy malych pradach jest zatkany, i po prostu "nie ma " go w ukladzie.Gry prad wyjsciowy, a wiec i prad R5 osiagnie taka wartosc, ze spadek napiecia na R5 wysteruje tranzystor Q1, to tranzystor ten zaczyna przewodzic i dotychczasowy prad bazy Q2 staje sie pradem kolektora Q1. A wiec prad bazy Q2 maleje i i jego prad takze maleje.

Tak nawiasem mowiac, to prad wyjsciowy calego regulatora bedzie wiekszy od podanego przez mnie wczesniej o prad samego LM317AH. Katalogowa wartosc dla tej wersji to 0,8A. Przy czym przy duzych napieciach moze byc mniejsza (0,2A dla 40V), bo ten LM ma wbudowany uklad zabezpieczenia termicznego.

Wez pod uwage wytrzymalosc pradowa i mocy uzytego tranzystora. Jzeli zasilacz daje np. 25V, a ograniczasz prad 5A, to na tranzystorze wydzieli sie 125W. Musi on nie tylko wytrzymywac tyle, ale takze miec stosowny (bardzo duzy) radiator, aby odprowadzic ta moc w postaci ciepla.

Pomysl jak sie grzeje np. zarowka 100W.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2011-11-17 02:11:41

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -

TDArti
 Wysłana - 17 listopad 2011 20:29      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki! Oczywiście tranzystory dobiorę odpowiednie do moich potrzeb i radiator z wymuszonym chłodzeniem.Zrozumiałem w końcu jak to działa.Zasłużony SOG dla Cb.Pozdro.

atmeg
 Wysłana - 19 listopad 2011 18:15      [zgłoszenie naruszenia]

Calkiem niezlym zabezpieczeniem stabilizatorow jest wlaczenie szeregowe w zasilanie na ich wejsciu rezystora kilkuomowego .Zachodzi wtedy zjawisko w przypadku nadmiernego obciazenia pradowego zasilacza odkladania sie czesci mocy na tym wlasnie rezystorze a nie na stabilizatorze . Taki sposob zabezpieczania stabilizatora jest bardzo zadko opisywany w necie i dosc zadko stosowany jednak tu wyjasnie podpatrzylem go z profesjonalnych zasilaczy firmy produkujacej bardzo zaawansowane technologicznie urzadzenia i powiem wprost - to dziala .Takie uklady wytrzymuja nawet zwarcia bezposrednie bez uszkadzania scalonych stabilizatorow .

Automatyka Elektronika analogowa i cyfrowa

TDArti
 Wysłana - 20 listopad 2011 20:59       [zgłoszenie naruszenia]

Myślę że to też dobry pomysł.Na tym schemacie jest na wejściu 3.3Ohm rez. Jednak prąd wyjściowy będzie mniejszy niż z tranzystorami.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

zasilacz na LM317T +zabezpieczenie

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL