Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 799 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
zasilenie rygla w videodomofonie 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "zasilenie rygla w videodomofonie"   

Diuk75
 Wysłana - 4 marzec 2007 23:08        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam
Prosze o dorade. Zakupiłem videodomofon i po podłączeniu okazało się że na wyjściu rygla ma 12 V DC. Jak najtaniej zrobić z tego 12V AC???? Nie wchodzi w gre doprowadzenie kolejnych przewodów do bramy.

el_bart
 Wysłana - 4 marzec 2007 23:15      [zgłoszenie naruszenia]

zależy do czego te 12V AC ma sluzyc - byc moze wystarczy to kluczowac tranzystorem?

[baszerr.org]

Diuk75
 Wysłana - 5 marzec 2007 18:30      [zgłoszenie naruszenia]

12V AC służyć ma do zasilenia rygla który ma wymagane takie napiecie. Może wystarczy to "kluczować tranzystorem" ale prosił bym o wytlumaczenie na czym to polega.

Diuk75
 Wysłana - 5 marzec 2007 18:30      [zgłoszenie naruszenia]

12V AC służyć ma do zasilenia rygla który ma wymagane takie napiecie. Może wystarczy to "kluczować tranzystorem" ale prosił bym o wytlumaczenie na czym to polega.

el_bart
 Wysłana - 6 marzec 2007 16:15      [zgłoszenie naruszenia]

nie wiem czego Twoj "rygiel" wymaga - chodzilo mi o to, ze moze udaloby sie go "oszykac" podjac zamias 12VAC (napiecie sinusoidalne) np: latwy do uzyskania przebieg prostokatny, poprzez szybkie wlaczanie i wylaczanie napiecia stalego - musisz poeksperymentowac i wstedy mozna cos doradzic.

moze tez wystarczyloby inaczje podlaczyc przewody, tzn: do bramy dostarczyc napiecie przemienne i tam wystabilizowac (znacznie prostrze zadanie)?

narysuj DOKLADNIE jak ida kable, co jest gdzie, jakie napiecia sa, jakie maja byc, etc...

[baszerr.org]

Preskaler
 Wysłana - 6 marzec 2007 19:24       [zgłoszenie naruszenia]

Zwykle wszelkie rygle wykonane były jako elektromagnesy i jako takie mogły pracować tak na AC jak i DC. Przy czym przy DC miały trochę większą siłe. Nie możemy niczego wywróżyć z tych informacji bo nie znamy wielu szczegółów. Nie bardzo też jasno przedstawiłeś czy rygiel ma być uruchamiany DC czy AC i czy jest to oryginalny rygiel z zestawu "Wideofonu"? Można będzie coś więcej poradzić jak narysujesz cały schemat (blokowy) tego układu z opisem.

Preskaler

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

zasilenie rygla w videodomofonie

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL