Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2843 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
zdalne sterowania radiowe 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "zdalne sterowania radiowe"   

Bubel 2
 Wysłana - 3 luty 2004 22:06        | zgłoś naruszenie regulaminu

Słyszałem że gość zrobił sobie autko na zdalne sterowanie przy pomocy telefonów krótko falowych na zasięg do 100m i czy takie coś jest proste do zmontowania

Preskaler
 Wysłana - 4 luty 2004 11:34      [zgłoszenie naruszenia]

Niewiele prostsze od całkowitego zbudowania aparatury zdalnego sterowania. Moim zdaniem, ciężar sprawy spoczywa w mechanizmach wykonawczych i selekcji kanałów a to w obu przypadkach trzeba robić. Chyba, że chodzi o takie najprostsze sterowanie - jazda - stop! Wtedy to jest całkiem proste z tymi "krótkofalówkami".

Preskaler

Znawca -

Bubel 2
 Wysłana - 4 luty 2004 13:31      [zgłoszenie naruszenia]

chodzi mi o najprostrz narazie na przód i stop i tyle narazie

Bubel 2
 Wysłana - 7 luty 2004 15:35      [zgłoszenie naruszenia]

czy nikt nie może odpowiedziećna ten temat?

Preskaler
 Wysłana - 7 luty 2004 15:57      [zgłoszenie naruszenia]

No chyba odpowiedziałem? Pytałeś czy można TO zrobić i czy to jest proste? Chyba, że jeszcze o coś pytałeś, ale ja tego nie widzę?

Preskaler

Znawca -

Bubel 2
 Wysłana - 7 luty 2004 20:39      [zgłoszenie naruszenia]

chciałem żebyś powiedział jak to można wykonać najprostrze jazda-stop

Preskaler
 Wysłana - 8 luty 2004 09:36      [zgłoszenie naruszenia]

No właśnie! Tego pytania nigdzie nie znalazłem!
To jest b. proste pod warunkiem, że w krótkofalówce mamy tzw. "blokadę szumów". Jest to ustawiana dodatkowym pokrętłem, czułość, przy której następuje "odcięcie" głośnika (wyciszenie). Dopiero przy pojawieniu się sygnału z nadajnika, blokada "puszcza" i w głośniku pojawia się sygnał. Podpinając się do tego napięcia blokady możemy sterować silniczkiem napędzającym samochodzik. Tylko jest jeden warunek, że krótkofalówka musi mieć Blokadę. Przy wyborze takiego sprzętu należy zwrócić uwagę czy ma on tą blokadę.

Preskaler

Znawca -

Bubel 2
 Wysłana - 8 luty 2004 21:57      [zgłoszenie naruszenia]

nie wiem czy ci o to chodzi ale to jest takie że jak trzeba mówić to trzeba przycisnąć jeden guzik a boku

Preskaler
 Wysłana - 9 luty 2004 06:39      [zgłoszenie naruszenia]

Nie! To nie o to chodzi!
To jest takie pokrętło (potencjometr) które jak jest całkiem skręcone w lewo (jak przy ściszeniu) to przy odbiorze daje efekt silnego szumu (przy braku sygnału odbieranego). Pokręcając nim w prawo, w pewnym momencie robi się cisza w głośniku i dopiero coś słychać jak do odbiornika zaczną dochodzić sygnały o większej amplitudzie (silniejsze). Tym pokrętłem można tak ustawić "czułość", że tylko mogą się "przebijać" najsilniejsze sygnały. Pokrętło to nazywa się "blokadą szumów" lub "sqelch" w skrócie oznaczany często SQL.

Preskaler

Znawca -

Bubel 2
 Wysłana - 9 luty 2004 11:20      [zgłoszenie naruszenia]

tego potencjometru nie ma a bez tego nie da się zrobić a może potencjometr można jakoś dorobić

Preskaler
 Wysłana - 9 luty 2004 14:37      [zgłoszenie naruszenia]

A ma przynajmniej ta krótkofalówka taki przycisk do nadawania alfebetem "Morse'a"? Bo to już nie będzie takie proste.

Preskaler

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

zdalne sterowania radiowe

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL