| Autor |
"zdalne sterowania radiowe" |
|
|
Bubel 2
|
|
Wysłana - 3 luty 2004 22:06 | zgłoś naruszenie regulaminu
Słyszałem że gość zrobił sobie autko na zdalne sterowanie przy pomocy telefonów krótko falowych na zasięg do 100m i czy takie coś jest proste do zmontowania
| |
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Niewiele prostsze od całkowitego zbudowania aparatury zdalnego sterowania. Moim zdaniem, ciężar sprawy spoczywa w mechanizmach wykonawczych i selekcji kanałów a to w obu przypadkach trzeba robić. Chyba, że chodzi o takie najprostsze sterowanie - jazda - stop! Wtedy to jest całkiem proste z tymi "krótkofalówkami".
|
|
|
Bubel 2
|
|
chodzi mi o najprostrz narazie na przód i stop i tyle narazie
|
 |
|
|
|
Bubel 2
|
|
czy nikt nie może odpowiedziećna ten temat? |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
No chyba odpowiedziałem? Pytałeś czy można TO zrobić i czy to jest proste? Chyba, że jeszcze o coś pytałeś, ale ja tego nie widzę?
|
|
|
Bubel 2
|
|
chciałem żebyś powiedział jak to można wykonać najprostrze jazda-stop |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
No właśnie! Tego pytania nigdzie nie znalazłem!
To jest b. proste pod warunkiem, że w krótkofalówce mamy tzw. "blokadę szumów". Jest to ustawiana dodatkowym pokrętłem, czułość, przy której następuje "odcięcie" głośnika (wyciszenie). Dopiero przy pojawieniu się sygnału z nadajnika, blokada "puszcza" i w głośniku pojawia się sygnał. Podpinając się do tego napięcia blokady możemy sterować silniczkiem napędzającym samochodzik. Tylko jest jeden warunek, że krótkofalówka musi mieć Blokadę. Przy wyborze takiego sprzętu należy zwrócić uwagę czy ma on tą blokadę.
|
|
|
Bubel 2
|
|
nie wiem czy ci o to chodzi ale to jest takie że jak trzeba mówić to trzeba przycisnąć jeden guzik a boku |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Nie! To nie o to chodzi!
To jest takie pokrętło (potencjometr) które jak jest całkiem skręcone w lewo (jak przy ściszeniu) to przy odbiorze daje efekt silnego szumu (przy braku sygnału odbieranego). Pokręcając nim w prawo, w pewnym momencie robi się cisza w głośniku i dopiero coś słychać jak do odbiornika zaczną dochodzić sygnały o większej amplitudzie (silniejsze). Tym pokrętłem można tak ustawić "czułość", że tylko mogą się "przebijać" najsilniejsze sygnały. Pokrętło to nazywa się "blokadą szumów" lub "sqelch" w skrócie oznaczany często SQL.
|
|
|
Bubel 2
|
|
tego potencjometru nie ma a bez tego nie da się zrobić a może potencjometr można jakoś dorobić |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
A ma przynajmniej ta krótkofalówka taki przycisk do nadawania alfebetem "Morse'a"? Bo to już nie będzie takie proste.
|