Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1483 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
zepsuty głośnik ? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "zepsuty głośnik ?"   

Radek5102
 Wysłana - 3 listopad 2006 23:01        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam!Mam problem z glosnikiem niskotonowym.Od niedawna zaczal on pierdziec, bzyczec ,charczec i niewiem jescze co robic bo ciezko mi to opisac,bycmoze cewka tam o ocos ociera - zwlaszcza na wiekszych glosnosciach.Jest to głośnik Tonsil GDN 20/80. Gra on w kolumnie 24 l z bass refleksem.Glosnik jest stosunkowo nie stary poniewaz kupilem go 3 lata temu nowy ze sklepu.Ma on gumowe zawieszenie.Zasialny wzmacniaczem Radmor 5102 TE.Czesto sluchalem dynamicznej muzyki gdzie bylo duzo basu, a radmor potrafi bas niezle wysterowac wiec glosnik ladnie latal.Czy to moze byc efektem tego wlasnie ze poprostu go zajechalem ? ( w druga kolumna grala to samo ale bas gra bez zastrzezen) CZy raczej powodem ustreki moze byc to , że ten bas wkrecilem w kolumnach gdzie pierwotnie byl gdn 20/40 i to przez niueprzystosowana obudowe i zwrotnice glosnik sie zepsul ? Czy wzmacniacz nie dostracza mu takiego mocnego impulsu nie moze grac normalnie ? Mam nadzieje ze nikt tutaj nie bedzie wytykal mojej niewiedzy i pisal jak to ja sie nieznam tylko odpowie w miare zrozumiale.Pozdrawiam

Michel424
 Wysłana - 4 listopad 2006 13:06      [zgłoszenie naruszenia]

masz podwieszony temat o naprawie glosnika

:)) Rowing

Pablo1964
 Wysłana - 4 listopad 2006 14:10      [zgłoszenie naruszenia]

Sprawdź zaieszenie membrany (gąbka). Prawdopodobnie zaczyna się sypać. Wszystkie głośniki tonsilu mają ten defekt po latach. Na szczęście da się zregenerować.

Pablo1964
 Wysłana - 4 listopad 2006 14:10      [zgłoszenie naruszenia]

zawieszenie

Radek5102
 Wysłana - 4 listopad 2006 18:10      [zgłoszenie naruszenia]

Przeciesz pisze ze glośnik ma 3 lata i był kupiony nowy w sklepie ! I ma on jak wszystkie nowsze glosniki tonsila GUMOWE ZAWIESZENIE!!! Dlaczego ludzie nie czytaja tych postow do konca? I nie pytam jak naprawiac tylko co jest przyczyną i czy jest on wogule zepsuty czy to wina moze byc np zwrotnicy lub wzmacniacza ! Wiec najpierw czytaj potem sie wypowiedz !

Zmieniony przez - Radek5102 w dniu 2006-11-04 18:14:04

DjDamian
 Wysłana - 4 listopad 2006 21:39      [zgłoszenie naruszenia]

Najpierw to wyluzuj i miej na uwadze zainteresowanie tematem, bo wkońcu ktoś odpisał i próbuje Ci pomóc w jakimś tam stopniu

Półóż kolumnę na podłodze na leżąco, równmiernie w tych samych miejscach z jednej i drugiej strony naciskaj memranę, w tępie w takim jakim pracuje normalnie głośnik.

Jak będzie charczeć - uszkodzony głośnik.

-------------------------

Jeżeli muzyka męczy to znaczy że jest hałas

Znawca -

Radek5102
 Wysłana - 5 listopad 2006 10:35      [zgłoszenie naruszenia]

ok. przyciskam równomiernie i nie charczy nic. Przy dynamicznym basie nie slychac tego charczenia tylko wyrazne udezenie.Gorzej jak ten bass ma bardziej "buczec" i sie ciągnąc.

DjDamian
 Wysłana - 5 listopad 2006 11:46      [zgłoszenie naruszenia]

Zamień miejscami we wzmacniaczu podłączone kolumny i sprawdź czy występuje to samo

-------------------------

Jeżeli muzyka męczy to znaczy że jest hałas

Znawca -

Radek5102
 Wysłana - 5 listopad 2006 13:28       [zgłoszenie naruszenia]

Zamieniłem.Najpierw kolumny we wzmacniaczu a potem głośniki w kolumnach.Troszke mniej ale czasem na wiekszych glosnosciach charczy.Niewiem, moze to moze wina zwrotnic bo glosnik wydaje sie byc dobry.W sumie to ten bas ma 2 razy wiecej mocy niż ten który był tam orginalnie montowany.Na wzmacniaczu mam bass ustawiony na -1 bo inaczej jak podglosnie to tylko bas slychac a srednie i wysokie przerywaja i pierdza.Jak kupie mocniejszy wzmacniacz to bedzie lepiej grac ? (choć niewydaje mi sie zeby ten radmor mial za malo mocy)kolumny w ktorych jest zamatowany to sa zestawy basowe tonsila przeznaczone na export z jakimis tam lepszymi(podobno) zwrotnicami.Wiec niewiem ;/

Zmieniony przez - Radek5102 w dniu 2006-11-05 13:32:26

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

zepsuty głośnik ?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL