Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 4105 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
zestaw do samochodu 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "zestaw do samochodu"   

rako007
 Wysłana - 2 czerwiec 2006 23:46        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam,
Mam pewien pomysł na nagłośnienie samochodu, tylko mam kilka wątpliwości i licze na to że mi pomożecie je rozwiać.:) Otóż mam dwa głośniki Alphard EW65 (tu są ich parametry: [alphard.pl/speakers/ew65-4.htm]) do tego chce kupić jakieś dwie średniotonówki, jeden wysokotonowy i radio, zapatruję się na JVS KD-G322 (co o nim myślicie?) Tylko teraz jak to razem połączyć.
Alphardy chce połączyć szeregowo i włożyć do jednej obydowy zamkniętej ok 35-40l, do tego filtr dolnoprzepustowy. To da mi w sumie 8 ohmów i to podłączyć do wyjścia dla subwoofera (tylko czy to radio takie ma?). Dwa średnie też bym kupił 4 ohmowe, połączył szeregowo też da 8 ohmów, do tego filtr pasmowo-przepustowy i wbudował w dwie osobne obudowy. To podłączyć do jednego przewodu fabrycznego w bagażniku. Wysokotonowy + filtr górnoprzepustowy podpiąć pod drugi kabelek w bagażniku. I to wszystko zmontować w jakąś ładną, fikuśną obudowę:) Co o tym myślicie? Czy to radio da radę zasilić całość bez dodatkowego wzmacniacza? To radio ma 4 wyjścia, a ja bym potrzebował tylko 2, to czy dało by radę połączyć je jakoś w pary żeby dawały większą moc?:)
Z góry dzięki za odpowiedzi.

Rafacker
^_^
 Wysłana - 3 czerwiec 2006 12:13      [zgłoszenie naruszenia]

LOL to Co TY chcesz zbudowac to ja nie iwem co to ma byc
Weź to jakos narysujalbo coś bo zamieszałeś niesamowicie.

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

rako007
 Wysłana - 3 czerwiec 2006 19:00      [zgłoszenie naruszenia]

Witam,
No może faktycznie to trochę zawile napisałem. heh Tu jest schemacik jak to ma wyglądać. W połączeniu z opisem powinniście sie połapać o co mi chodzi:) Zapomniałem dodać że te filtry mają być 2-go rzędu, 12 db/oktawę. Czekam na odpowiedzi.
Pozdrawiam.

DjDamian
 Wysłana - 6 czerwiec 2006 11:54      [zgłoszenie naruszenia]

Nie wiem po co chcesz tak kombinować, chyba tylko żeby miec jakąś tam regulacje głośności na poszczególnych sekcjach ?

1. Wyjście na sub, tutaj nie potrzeba filtra dolnoprzeustowego, jeżeli to tylko wyjście to zmuszony jesteś dokupić wzmacniacz

2. Całość to mono, nie stereo

3. NIe da sie zmostkować radia (w praktyce da, ale pomińmy to

4. Jak chcesz juz kupować głośniki to kupuj 8om i łącz równolegle

-------------------------

Jeżeli muzyka męczy to znaczy że jest hałas

Znawca -

rako007
 Wysłana - 6 czerwiec 2006 17:47      [zgłoszenie naruszenia]

Witam,

Te dwa Alphardy niskotonowe na 4 ohmy już mam i chciałbym je wykożystać skoro już są. A co jak bym je podłączył tak jak na tym poprawionym schemacie?
1. Czy jest możliwość wbudowania dwóch głośników w jedną obudowę i zasilać je z oddzielnych wyjść?
2. Czy w takim wypadku również niezbędny byłby wzmacniacz? (w tym układzie nawet dwa filtry byłyby tańsze od wzmacniacza, a fundusze mam ograniczone).

Dokupił bym tylko dwa średniotonowe na 8 ohmów i tak jak mówisz podłączył równolegle. No i jakiś wysokotonowy na 4 ohmy.
3. Czy radia JVS np. KD-G322 dobrze się sprawują?

Całość miała by być w bagażniku więc chyba nie ma wielkiej różnicy czy to jest mono czy stereo. A chodzi mi o to że jak pojadę sobie nad wodę to otworze kufer i będę miał muzyczkę:)

Pozdrawiam.

Ketchup87
 Wysłana - 6 czerwiec 2006 23:11      [zgłoszenie naruszenia]

Ten jeden odosobniony głośniczek to wysokotonowiec? Po co w ogóle te kombinacje? Normalną zwrotkę 3 drożną i już. Albo niskotonowce na filtrze na dwa kanały a średnio-wysoko na zwrotce 2 drożnej pod pozostałe dwa kanały. Głośniki niskotonowe mimo, że podpięte pod kanały stereo mogą byc w jednej obudowie bo rzadko się zdarza, żeby bas był tylko z jednego kanału(mówię rzadko bo np w Snoop Dog - Drop its like its Hot czy jakos tak na początku jest bas raz z lewej raz z prawej więc tak z góry piszę, żeby sie ktoś nie czepił)

Pozdrawiam

Pamiętaj wstając z wyra, najpierw prawa gira!

rako007
 Wysłana - 7 czerwiec 2006 16:02       [zgłoszenie naruszenia]

Cześć.

Tak, ten osobny głośnik to wysokotonowiec.
Zwrotnica trzydrożna byłaby dobra tylko z tego co wiem (a sporo juz o tym przeczytałem) to zwrotnice mają tylko jedno wejście i ileś tam wyjść na poszczególne głośniki, więc stosując ją wykożystałbym tylko jedno wyjście z radia, które słabo sobie poradzi z całością. (chyba że sie mylę)
"Albo niskotonowce na filtrze na dwa kanały a średnio-wysoko na zwrotce 2 drożnej pod pozostałe dwa kanały."
Tylko jak podłączyć dwa głośniki do jednego filtra (bez zmiany impedancji) i do dwóch kanałów. Tu widze tylko dwie możliwości: albo podłączyć tak jak to narysowałem ostatnio albo zmostkować dwa wyjścia w radiu, co wnioskując z wypowiedzi Damiana byłoby dla mnie zbyt skomplikowane.:) Podobna sytuacja jest przy średnio i wysokotonowych.

To teraz już sam nie wiem co zrobić.:/ Czy taki układ jak na rysunku byłby w stanie jakoś przyzwoicie zagrać?

Pozdrawiam.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

zestaw do samochodu

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL