Witam,
Mam pewien pomysł na nagłośnienie samochodu, tylko mam kilka wątpliwości i licze na to że mi pomożecie je rozwiać.:) Otóż mam dwa głośniki Alphard EW65 (tu są ich parametry: [alphard.pl/speakers/ew65-4.htm]) do tego chce kupić jakieś dwie średniotonówki, jeden wysokotonowy i radio, zapatruję się na JVS KD-G322 (co o nim myślicie?) Tylko teraz jak to razem połączyć.
Alphardy chce połączyć szeregowo i włożyć do jednej obydowy zamkniętej ok 35-40l, do tego filtr dolnoprzepustowy. To da mi w sumie 8 ohmów i to podłączyć do wyjścia dla subwoofera (tylko czy to radio takie ma?). Dwa średnie też bym kupił 4 ohmowe, połączył szeregowo też da 8 ohmów, do tego filtr pasmowo-przepustowy i wbudował w dwie osobne obudowy. To podłączyć do jednego przewodu fabrycznego w bagażniku. Wysokotonowy + filtr górnoprzepustowy podpiąć pod drugi kabelek w bagażniku. I to wszystko zmontować w jakąś ładną, fikuśną obudowę:) Co o tym myślicie? Czy to radio da radę zasilić całość bez dodatkowego wzmacniacza? To radio ma 4 wyjścia, a ja bym potrzebował tylko 2, to czy dało by radę połączyć je jakoś w pary żeby dawały większą moc?:)
Z góry dzięki za odpowiedzi.
No może faktycznie to trochę zawile napisałem. heh Tu jest schemacik jak to ma wyglądać. W połączeniu z opisem powinniście sie połapać o co mi chodzi:) Zapomniałem dodać że te filtry mają być 2-go rzędu, 12 db/oktawę. Czekam na odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Dokupił bym tylko dwa średniotonowe na 8 ohmów i tak jak mówisz podłączył równolegle. No i jakiś wysokotonowy na 4 ohmy.
3. Czy radia JVS np. KD-G322 dobrze się sprawują?
Całość miała by być w bagażniku więc chyba nie ma wielkiej różnicy czy to jest mono czy stereo. A chodzi mi o to że jak pojadę sobie nad wodę to otworze kufer i będę miał muzyczkę:)
Ten jeden odosobniony głośniczek to wysokotonowiec? Po co w ogóle te kombinacje? Normalną zwrotkę 3 drożną i już. Albo niskotonowce na filtrze na dwa kanały a średnio-wysoko na zwrotce 2 drożnej pod pozostałe dwa kanały. Głośniki niskotonowe mimo, że podpięte pod kanały stereo mogą byc w jednej obudowie bo rzadko się zdarza, żeby bas był tylko z jednego kanału(mówię rzadko bo np w Snoop Dog - Drop its like its Hot czy jakos tak na początku jest bas raz z lewej raz z prawej więc tak z góry piszę, żeby sie ktoś nie czepił)
Pozdrawiam
Zwrotnica trzydrożna byłaby dobra tylko z tego co wiem (a sporo juz o tym przeczytałem) to zwrotnice mają tylko jedno wejście i ileś tam wyjść na poszczególne głośniki, więc stosując ją wykożystałbym tylko jedno wyjście z radia, które słabo sobie poradzi z całością. (chyba że sie mylę)
"Albo niskotonowce na filtrze na dwa kanały a średnio-wysoko na zwrotce 2 drożnej pod pozostałe dwa kanały."
Tylko jak podłączyć dwa głośniki do jednego filtra (bez zmiany impedancji) i do dwóch kanałów. Tu widze tylko dwie możliwości: albo podłączyć tak jak to narysowałem ostatnio albo zmostkować dwa wyjścia w radiu, co wnioskując z wypowiedzi Damiana byłoby dla mnie zbyt skomplikowane.:) Podobna sytuacja jest przy średnio i wysokotonowych.
To teraz już sam nie wiem co zrobić.:/ Czy taki układ jak na rysunku byłby w stanie jakoś przyzwoicie zagrać?