witam, kolega podłaczył we wzmacniaczu solinga mrv-2505 odwrotnie kabelki czego efektem było rozerwanie kondensatora zaznaczonego na czerwono 16 V 2200 (czegoś chyba uF. po wymianie swieci sie dioda na wzmacniaczu ale nie wydaje zadnego dzwieku.
pomierzyłem napiecia na trafo (jezeli tak się mierzy) i wyszło ze na wzmacniacz wychodzi mniej niz 1V co wydaje mi sie za mało. prosze o jakieś wskazówki i pomoc co moglo zostac uszkodzone... tylko takim zrozumialemy jezykiem bo jestm elektronikiem laikiem :>
Jezeli musiales wymienic kondensator filtrujacy zasilanie, to pewnie takze uszkodzil sie uklad scalony, ten przy brzegu plytki. Przyjrzyj sie mu dobrze, czy nie widac na plastiku jakiegos wzdecia. Jest tez duza szansa, ze ten drugi maly 8-mio nozkowy tez lezy. Jakie wysokie bylo to napiecie?Teraz masz zwarcie i przywarte zasilanie.
Najlepiej wylutuj ten duzy i sprawdz czy napiecie zasilajace (np. na zaciskach w/w kondensatora) wrocilo do normy. Jezeli ciagle jest niskie, to znaczy, ze jeszcze cos wiecej polecialo w zasilaczu lub ta mala kostka.
Zmieniony przez - zbys w dniu 2007-05-01 19:04:07
Zmieniony przez - tajniaczek w dniu 2007-05-01 21:41:18
Jak po wylutowaniu koncowki mocy pojawilo sie napiecie 12V na jej koncowce, to znaczy, ze ona robi to zwarcie. Wiecej to juz nie sprawdzisz. Chyba ze omomierzem rezystancje miedzy nozka co idzie na mase i nozka, co idzie na + zasilania. Ale w zasadzie to juz w tej chwili masz pewnosc, ze koncowka do wymiany. Tam sa zbyt male rezystancje, zeby przetrzymala odwrocona polaryzacje.
Ta mala moze, bo jezeli ma duze rezystancje, to nawet przy odwrotnej polaryzacji prady nie pojda tak wielkie. Poza tym, to koncowka mocy robiac zwarcie prawdopodobnie ja oslonila i wziela caly prad na siebie.