Chcialem sie dowiedziec o mozliwosc dostosowania pradu bedacego w polsce za pomoca zasilacza, trafo lub cos w tym stylu do urzadzenia z silnikiem o parametrach; 120V AC, 15A, 60Hz, 1600W. Tylko tyle wiem ze z Hz moze byc duzy problem, z reszta nie ma problemu.
Moze byc taka opcja zeby przewinac silnik lub cos w tym stylu.
Prosze o odpowiedz z wszystkimi mozliwymi opcjami zamiany tej czestotliwosci.
Z gory dziekuje.
Co ten silnik ma napędzać, bo wcale z częstotliwością nie musi być problemu.
Wystarczy nieznacznie obniżyć napięcie zasilające (zamiast 120V 110V), zwiększyć nieznacznie kondensator od cewki rozruchowej i silnik będzie działał, tylko spadną obroty o 1/6. Oczywiście to co piszę, dotyczy silnika indukcyjnego.
Jeżeli to jest np: silnik komutatorowy, to problemu wogóle nie ma.
Tych urzadzen mam kilka niewiem niestety jakie to sa silniki maja napewno szczotki. sa to pila reczna(circularka), pila ukosna (ukosnica), heblarka grubosciowka, strugarka reczna gornowrzecionowa, kompresor.
Od paru osob slyszalem ze takie urzadzenia sie pala w polsce a przerobki sa zbyt kosztowne i nie daja pewnosci ze bedzie poprawnie dzialalo urzadzenie.
Dziekuje za odpowiedzi.
A wiec jak maja szczotki, to sa komutatorowe i jak pisze zoltarek, nie ma problemu. Zwykly transformator obnizajacy napiecie na 110V i bedzie chodzic.
EDIT: Nie jestem tylko pewien, czy ten kompresor tez jest komutatorowy. Tam nie ma potrzeby uzywania wysokiej predkosci obrotowej, jak dla pily czy heblarki. Najwyzej bedzie sie wolniej krecic i bedzie dluzej pompowal.
Zmieniony przez - zbys w dniu 2007-05-02 23:16:59