Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1803 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
znamionowa prędkosc silnika bocznikowego pradu stalego (szybko,  
prosze :))  ) 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "znamionowa prędkosc silnika bocznikowego pradu stalego (szybko, prosze :)) )"   

landon
 Wysłana - 1 lipiec 2004 08:29        | zgłoś naruszenie regulaminu

Co warunkuje osiagniecie znamionowej predkosci przez silnik bocznikowy pradu stalego ( od czego zalezy znamionowa predkosc obrotowa)??

zoltarek
 Wysłana - 1 lipiec 2004 12:55      [zgłoszenie naruszenia]

A wogóle w przypadku takiego silnika to pojęcie ma sens ?. To chyba taka, przy której jeszcze silnik w kosmos niepoleci. Poczytaj jaką kolwiek książkę z maszyn elektrycznych.
PS
Szybko to tylko kury srają.
Przepraszam za wyrażenie "srają", Te bardziej cierpliwe gremium tego forum.

[simedia.pl/]

landon
 Wysłana - 1 lipiec 2004 17:26      [zgłoszenie naruszenia]

hej nie wiem jak Ty sie na to zapatarujesz i jaka masz wiedzie na ten temat (Zoltar) ale 1 czytam ksiazke z maszyn i nie moge znalezc odpowiedzi a 2 to pytanie dostalem od profesora na kolokwium z maszyn elektrycznych i poniewaz nie moge znalezc odpowiezdzi zadalem je na forum, moze ktos wie. A szybko to prosba poniewaz potrzebowalem go na dzisiaj a teraz na jutro. Co robia kury to moze Ty wiesz lepiej.

w tym pytaniu chodzi chyba od czego zalezy predkosc znamionowa. Jesli kots wie albo ma jakies przypuszczenie chocby nawet ze to pyatnie jest bez sensu to w porzadku ale wydaje mi sie ze raczej jest sensowne.

zoltarek
 Wysłana - 1 lipiec 2004 17:38      [zgłoszenie naruszenia]

Silniki szeregowo bovznikowe nie mają jakejś ustalonej predkosci obrotowej.
Niewiem czy w pytaniu nietkwi podstęp. Ten silnik jak jest niebciązyny chce się rozpędzić do nieskończonosci. Wiadomo są opory powietrza, tarcia w łozyskach więc w końcu obroty się ustabilizuja oile wczesniej silnik się nierozleci. Wcale z tym kosmosem niekpiłem. Ja się tego uczyłem 20 lat temu , więc niewiele pamiętam. Generalnie jego prędkość zależy od samych parametrów silnika i wielkosci obciążenia. Niewolno ich stosować nieobciążonych. Powszechnie są stosowane w elektrowozach. Tam się prędkość regululowało za pomocą oporów rozruchowych, które maiły wpływ na prąd w boczniku. Natomisat myślę, że przy tych silnikach mozna mówić o maksymalnej dopuszczalnej pędkości, a nie o znamionowej. Teraz pewnie już to elektronika przejeła.
To tyle co umiem sobie przypomnieć.

Zmieniony przez - zoltarek w dniu 2004-07-01 17:42:16

[simedia.pl/]

landon
 Wysłana - 1 lipiec 2004 20:13       [zgłoszenie naruszenia]

ok. dziekuje mam jakichs punkt podparcia i rzeczywiscie moze profesor sie pomylil albo przynajmniej zle sformulowal pytanie. dziekuje.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

znamionowa prędkosc silnika bocznikowego pradu stalego (szybko, prosze :)) )

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL